Мащерка: Как да използваме най-рационално популярната билка?


Сподели:
15 Май 2018, Вторник
Мащерката е една от  най-популярните у нас билки, заслужено призната през вековете.

Мащерката или Thymus vulgaris е билка с малки  лилави цветчета с цилиндрична форма. Тя е целогодишно растение и се използва както като подправка, така и като билка.

Още в древна Гърция плодовете, цветовете и листата са се използвали като  лечебно средство  за разнообразни заболявания.

Мащерката - за предпазване от инфекции и за  по-добро общо здраве
Както знаем  свободните радикали причиняват клетъчни увреждания и допринасят за стареенето на тъканите, а това  може да доведе до разни заболявания.

Мащерката е известна с това, че  съдържа различни видове антиоксиданти - бета каротин, флавоноиди и терпинен,  които почистват  организма от свободните радикали и ни предпазват от пораженията, които  могат да нанесат върху организма.

Мащерката е известна с антимикробните си свойства
В мащерката се открива и специфичен антимикробен агент - тимол, който подпомага организма в борбата му  с различните видове вредни микроорганизми - гъбички, паразити, бактерии и вируси.

Необходими са  още много изследвания, но по предварителни резултати  се счита, че мащерката може да е най-вече  полезна за борбата с  много упоритите Candida fungi, които са  отговорни за гъбичните инфекции.

Мащерка -  при  заболявания на  дихателните пътища и за здраве на устата
Мащерката често се добавя към водата за уста и пастата за зъби поради антимикробните си свойства с цел   да ограничи отлагането на зъбна плака и да подпомогне добрата хигиена на устната кухина.

Тя влиза и в състава на  капките и билковите лекарства за кашлица, тъй като се счита, че  подпомага организма за справянето  с вируса,  който причинява грипа и настинките.

Мащерката  е добро средство   за лечение на бронхит, астма,  круп и ангина, тъй като  отстранявана мукуса от горните дихателни пътища.

Приложения на мащерката
Чаят от мащерка най-често  се използва за локално лечение на гастрологични проблеми - газове и диария, при ревматоидни заболявания  за облекчаване и при паразити като например анкилостома.

Източник: e-zdravey.com

В категории: , , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код