Това са важни съвети за лечение на мигрена


Сподели:
24 Октомври 2018, Сряда
Алтернативната медицина разглежда главата като важна телесна система и от там лечението на мигрена се основава на използването на нейните възможности.

Масаж при мигрена

В главата се намират главният мозък и сетивните органи, a под нея е гърлото – пътят към белите дробове и стомашно-чревната система. Взети заедно, тези органи ни позволяват да мислим, да виждаме, да чуваме, да дишаме, да поемаме хранителни съставки и по принцип да осмисляме средата си. Костите на черепа заобикалят и предпазват главния мозък – най-сложният орган в тялото. Той контролира живота такъв, какъвто го познаваме, както и по-духовните ни мисли. Около главата са разположени основните сетивни органи: очите, ушите, носът и устата. Лицето е отражение на вътрешното ни здраве, начина, по който изглеждаме, а състоянието на кожата и косата ни, както и яснотата на очите ни са индикатор на болест или лошо здраве.
Носът и устата действат като “климатици”, или филтри, които отстраняват вредните частици от средата около нас. Носът затопля и овлажнява въздуха, когато вдишваме, преди той да попадне в белите дробове. Гърлото е тръба с множество функции, водеща от задната част на носа и устата към трахеята и хранопровода. То е податливо на инфекции, които могат да се разпространяват нагоре или надолу. Външният вид на покривката на устата и гърлото, венците и зъбите е индикатор на здравословното ни състояние. Ушите са много сложен орган, изграден от три отделни дяла — външно, вътрешно и средно ухо.
Периферията от кожа, която наричаме “уши”, е най-малко важната — за разлика от някои животни хората не могат да ги обръщат, за да долавят звуци.
Очите са деликатен и чувствителен орган, съдържащ групи от мускули, които могат да се засилват с упражнения, но могат и да отслабват, ако не им се обръща внимание. Очната ябълка е сложна, изградена от пластове тъкан. Ретината, вътрешната повърхност в дъното на очната ябълка, върху която се фокусират образите, съдържа пласт от светочувствителни нервни клетки. Информацията за светлината, цвета и детайлите се предава от тези клетки по зрителния нерв към главния мозък.
Мигрена и алтернативна медицина за лечение
Това е упорита болка в главата, обикновено реакция на стрес или напрежение, или на токсини, циркулиращи в кръвта в резултат на инфекция.
Типичните симптоми на мигрената включват зрителни разстройства или халюцинаторна “аура”; пулсиращо главоболие (типичният случай е от едната страна и в медицината е известно като “хемикрания”), гадене и повръщане, чувствителност към светлина, движение и докосване, и резки промени в настроението. Пристъпът продължава от 2 часа до два дни. Мигрените често се бъркат с главоболието, но са съвсем различни разстройства на нервната система, макар че лечението им се припокрива.

Лечение
Диета и хранене. Диетите с елиминиране идентифицират храните, които задействат мигрената, но избягвайте да пропускате цяло хранене, защото ниското равнище на захар в кръвта може да причинява както главоболие, така и мигрена.

Лавандула при мигрена

Ароматерапия. Комбинация от ароматни масла и масаж е отличен начин за облекчаване на болките в главата. Ароматерапевтът ще ви предпише лично ваша комбинация от масла или пък можете да масажирате главата и слепоочията си с масла от лавандула, босилек или лайка. Инхалацията или ваната с есенциално масло от маточина, розмарин или сладък риган могат да осигурят успокояващо облекчение.
Билкова медицина. Билката вратига е едно от най-ефективните природни лекарства за мигрена. Изсушена вратига се продава на капсули в билковите аптеки и препоръчваната дневна доза е 125 mg, или един пресен лист в сандвич дневно. (Вратигата може да причинява възпалено гърло и язви в устата и не трябва да се използва по време на бременността.)
Валерианът е природен билков седатив, които способства за намаляване на стреса и е полезен при главоболие: изсипете една чаша вряща вода върху 2 чаени лъжички от корена и вдишвайте. Върбовката и кочата билка са природни билкови болкоуспокояващи. Лавандулата също може да помогне.

Хомеопатия. Лечението трябва да е конституционално, но лекарствата при остри мигренни пристъпи включват Natrum Mur., Lycopodium, Silica и Spigelia.
Упражнения в релаксация и медитация. Те могат да помогнат да се облекчи цикълът на напрежение, стрес и главоболие.

Йога. Петнайсет до двайсет минути на ден практикуване на специфични йогистки асани (пози), например въртенето на врата, или пранаяма, могат да разрушат установения модел.
Техника на Алекзандър. Мигрената и болките в главата могат да се задействат от напрегнати мускули и упражненията от техниката на Алекзандър способстват за поддържане и развитие на свободна от стрес поза и позволяват на разума да се фокусира върху структурата на тялото.
Акупунктура. Страдащите от мигрена реагират на лечение върху меридианите на черния дроб и жлъчния мехур, някои от които са върху главата.

Превенция
Приемайте витамини ВЗ и С.
Редовно се упражнявайте. Научете се да разпознавате и да предвиждате стресиращите ситуации, които вероятно ще задействат мигренен пристъп.

Съвети за самопомощ
Наложете студен компрес над мястото, където ви боли главата. Масажирайте слепоочията и тила на главата, използвайки дълбок натиск с палците или кокалчетата на пръстите. Като алтернатива масажирайте стъпалата, ръцете, врата и раменете, за да се отпуснат напрегнатите мускули и да отклоните енергията от главата. Друга техника за самопомощ е температурната биологична обратна връзка, при която пациентът се научава да затопля пръстите до 35,6 градуса С, като използва силата на ума си (умствена концентрация: с други думи, искате да бъдете по-топли).
При 85% от хората методът дава дълготрайно подобрение със забележимо намаляване както на честотата, така и на тежестта на мигренните главоболия.
Упоритите главоболия без видима причина изискват медицински изследвания.

Шиатцу
Целта на шиатцу е да разпръсне стагниралата чи, или блокирала енергия.
Деликатният масаж на меридиана на жлъчния мехур върху главата и шията е първоначално лечение за облекчаване на симптомите на мигрената, а натискът с върховете на пръстите върху междувеждието (точката Ин тан) може да облекчи главоболието. Становището на шиатцу е, че главоболията се предизвикват от дисбаланс в стомаха и червата пише lekuva.net.


В категории: Здраве, ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код