Храните, които сърцето обича


Сподели:
13 Септември 2018, Четвъртък


Изборът на храните, които консумираме, преди всичко трябва да бъде съобразен с хранителните качества, които предоставят, тъй като те влияят на здравословното състояние, включително и това на сърцето. Кои са храните, които подпомагат сърдечносъдовото здраве?

Плодово кисело мляко

Консумацията му не запушва артериите и може да защити не само сърцето. То е полезно още и срещу заболяване на венците, което повишава риска за сърцето. Когато консумираме нискомаслено плодово мляко, се усвояват мощни антиоксиданти, витамини, фибри и пробиотици, които са полезни за цялостното здравословно състояние и в частност за храносмилането.

Домати

Тези плодове съдържат голямо количество от антиоксидантния витамин C и също така са богати на ликопен, който се свързва с понижен риск за сърцето. Витамин C, от друга страна, защитава клетките от уврежданията, причинени от свободите радикали. Препоръчително е редовно да включваме домати в хранителния си режим.

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на полезни мононенасителни мазнини, а също така са и източник на калий, за който се знае, че контролира нивата на кръвното налягане. В авокадото могат да се открият още фибри, витамин C и каротеноиди. Каротеноидите имат свойството да понижават риска от летален изход, в резултат от сърдечносъдово заболяване.

В допълнение към ползите, които фибрите носят за здравето, авокадото помага и усвояването на антиосидантите от консумацията на зеленчуци като спанак и моркови.

Бобови култури

Количеството от само половин чаша от тях поддържа сърцето в оптимална форма. Основната причина за тези ползи се дължи на разтворимите фибри в тези култури. Фибрите се свързват с холестерола, като по този начин предотвратяват усвояването му в червата и неговото натрупване.Източник: puls.bg

В категории: , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код