България е 38-ма по иновативност на икономиката си


Сподели:
16 Август 2016, Вторник
България е на 38-мо място сред най-иновативните икономики в света в класацията на Глобалния иновационен индекс (Global Innovation Index).
Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре от 39-то място през 2015 г. Страната ни изпреварва Полша, Гърция, Турция и Русия в класацията. Преди нас от региона на Източна Европа са Словакия, Литва и Латвия.

Сред силните страни на България, според Глобалния иновационен индекс, е защитата на инвеститори от малцинствата, където сме на 14-то място, и брутни вътрешни разходи от чужбина за научноизследователска и развойна дейност (GERD), където сме на 6-то място. България на 16-та позиция по влияние на знанието и на 19-то място по разходи за уволнение и заплати на седмица. За силни страни се смятат и процентът на сертификати ISO 14001 за околна среда и ISO 9001 за качество спрямо покупателната стопособност и БВП.

Относно показателя политическа стабилност обаче сме на 60-то място, а спрямо ефективност на правителството - на 65 позиция. За слаби страни на страната ни се отбелязват предоставените онлайн административни услуги, където сме на 109-то място и електроното обществено участие, където сме 104-ти. На 103-място сме по сътрудничество между университетите и бизнеса.

Регистърът на иновациите се старае да улови многоизмерните страни на иновациите и да осигури инструменти, които да подпомагат политика за насърчаване на дълготраен растеж, по-висока производителности разкриване на работни места.

Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Четвърти са САЩ, а в челната петица влиза още Финландия. Рейтингът се съставя за девети път. Класацията сега е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. Включените в списъка 128 държави представляват 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.
Източник: actualno.com

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код