Червени боровинки – срещу антибиотичната резистентност


Сподели:
08 Юни 2018, Петък
Сокът от червени боровинки може да бъде от полза в борбата с нарастващата антибиотична резистентност, като се намали рискът от инфекции на пикочните пътища, съобщават изследователи.

Експертите в областта на инфекциозните заболявания се събират заедно, за да обсъждат основните проучвания. Целта е да се открият нови пътища за предотвратяване и лечение на често срещани инфекции като тези на пикочните пътища.

Във фокуса на експертите попада проучване на водещи лекари от САЩ и Канада, от данните на което става ясно, че ежедневната консумация на чаша сок от червени боровинки може да бъде ефективен начин за борба с тези инфекции чрез хранителния режим.

В резултатите на въпросното проучване се посочва, че намаляват близо 40% от симптомите при инфекции на пикочните пътища сред жените. Те са консумирали по една чаша от 240 мл дневно.

Тези инфекциозни заболявания са втората най-честа причина за предписание на медикаменти в световен мащаб. Поради увеличените случаи на антибиотечна резистентност сред някои жени обаче, стандартните терапии не работят и са необходими алтернативни подходи.

Специалисти обръщат внимание, че антибиотичната резистентност е сериозен проблем, който може да се превърне в по-голяма заплаха за здравето и живота ни дори и от рака.

Според д-р Калпана Гупта, професор по медицина в Бостънския университет в САЩ, 50% от жените ще бъдат засегнати от инфекции на пикочните пътища поне веднъж в живота си. Те са и голяма тежест, тъй като засягат начина им на живот, включително дните, които прекарват в леглото, отсъствието от работа и сексуалното им здраве. Жените са засегнати и от страничните ефекти на антибиотиците, които приемат, включително проблеми със стомаха.

Гупта провежда проучване сред 322 жени, които приемат сок от боровинки в продължение на 6 месеца. От неговите данни става ясно, че при 185 от тях се наблюдава с 30% намален прием на антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища, пише още DailyMail.Източник: puls.bg

В категории: Здраве, , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код