За добра форма и жизненост спазвайте тези съвети!


Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник
Гените влияят на продължителността на живота, докато начинът на живот и външните фактори са от решаващо значение за това как остаряваме.

Това значи, че с повече движение и здравословно хранене, избягване на стрес, редовен сън може да повлияем положително на качеството си на живот.

С годините имунитетът ни отслабва, така че трябва да се повиши приемът на антиоксиданти, витамини С и Е, селен, бета каротин, цинк. Най-голямо внимание трябва да се обърне на приема на течности, за да не се стига до обезводняване.

Намалете употребата на мазнини, на въглехидрати за сметка на плодовете и зеленчуците, бялото месо и рибата. Яжте повече сурова храна, сварена или на пара, а избягвайте пърженото и панирането, нищо че е вкусно.

Не прескачайте храненията, дори да нямате апетит или да имате проблем със зъбите. Намалете максимално солта и захарта, въпреки че намалените вкусови възприятия карат хората да обичат повече солените и сладките ястия.

Физическата активност също е важен фактор за добра форма. Редовните упражнения имат голямо значение за превенцията на сърдечно-съдовата система. Физическото натоварване и приемът на калций може да спре процеса на загуба на костна маса, появяваща се с напредването на годините. Ако имате травми, правете упражнения под лекарски контрол.

Мозъчната дейност се запазва чрез тренировка. Всички знаят, че смехът е здраве и стимулира дейността в пет различни центъра на мозъка. Дори и в напреднала възраст хората не трябва да се срамуват да се веселят и да се отпускат. Смехът е лекарство, а позитивните хора по-лесно се приобщават към промените и нови среди особено когато човек се чувства самотен.

Занимателни игри, четене, правилно хранене и позитивен поглед към живота ще ви помогнат да сте в добра форма и да живеете пълноценно и активно!

Източник: ezine.bg

В категории: Здраве,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код