Активният сексуален живот вреди на по-възрастните мъже


Сподели:
09 Февруари 2018, Петък


За по-възрастните хора, които се радват на активен сексуален живот, има някои добри и лоши новини.

Американски изследователи установяват, че редовният и удовлетворителен секс значително намалява риска от развитие на сърдечносъдови проблеми сред жените по-късно в живота. Мъжете от същата възрастова група, които правят секс веднъж седмично или по-често, удвояват риска от подобни инциденти, в сравнение с техните връстници, които са неактивни сексуално.

Това е първото мащабно проучване, което изследва начина, по който сексът се отразява на сърдечносъдовото здраве на по-възрастните хора. В данните му се посочва, че жените, които са над 57-годишна възраст и имат активен и удовлетворителен полов живот, са наполовина по-малко склонни да развият хипертония. Високите нива на кръвното налягане са основната причина за сърдечен удар и инсулт.

Изследователите от Мичиганския държавен университет в САЩ установяват, че жените, съобщаващи за „изключително задоволителен“ секс, имат с 47% по-малък риск от развитие на хипертония в следващите 5 години.

Приливът на полезните хормони и емоционалният тласък от любовната връзка се смятат за причините, отговорни за подобреното здравето сред жените.

Междувременно, мъжете са близо два пъти по-склонни да страдат от сърдечносъдови инциденти, когато правят секс поне веднъж седмично. Според изследователите причината за това може да се дължи на повечето сексуални проблеми, с които по-възрастните мъже се сблъскват, което ги поставя под по-голям стрес.

Изследователският екип интервюира 2200 души, които са на възраст между 57 и 85 години. Те дават информация за сексуалната си активност. Специалистите проследяват здравословното състояние на участниците в продължение на 5 години.

Американските изследователи поясняват, че резултатите от проучване оспорват широко разпространената представа, че сексът носи еднакви ползи за всички.

Данните на проучването са публикувани в сп. Sexual Behaviours and Social Relationships.
Източник: puls.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код