Българският филм Безбог номиниран за наградата на Европейската филмова академия


Сподели:
23 Август 2017, Сряда
В селекцията за 2017 година на Европейската филмова академия присъства един български филм – „Безбог” на Ралица Петрова, и още три копродукции, в които участва България – „Реквием за госпожа Й.” на Боян Вулетич, „Синът на София” на Елина Псику и „Уестърн” на Валеска Гризебах.

Част от филмите, номинирани от ЕФА, бяха включени в програмата на 21-вия София Филм Фест и някои могат да се видят на кино в киносалоните на страната – като „Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки, друга част ще могат да бъдат видени в програмата на 22-рия София Филм Фест през март 2018.

Филмите, селектирани за наградата "Лукс" на Европейския парламент, които присъстват в номинациите на ЕФА, ще бъдат представени на Филмовите дни "Лукс" през декември, а част от заглавията очакват своите премиери през есента – като най-новата творба на Франсоа Озон „Франц” и разтърсващата, поетична история от Втората световна война „Рай” с подписа на Андрей Кончаловски.

Сред продуцентите на филмите могат да бъдат изброени 31 държави – поредно доказателство за огромното разнообразие и богата палитра на европейското кино.

В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за Европейски филм, режисьор, актьор, актриса и сценарист.

Номинациите ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания.

Раздаването на наградите на Европейската филмова академия ще се случи за 30-та поредна година – денят е 9 декември, мястото – Берлин.

Източник: offnews.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код