"Нощ на Aнсамблите" събира най-големите фолклорни състави на една сцена


Сподели:
30 Август 2017, Сряда
Трите най-големи български фолклорни ансамбъла, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство, ще стъпят на една сцена, за да премерят сили в ''Нощ на Ансамблите 2017''.

Инициативата беше стартирана през 2014 г., а тази година за трети пореден път - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" ще се слеят в един общ спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Това ще се случи на 13 ноември в НДК и на 15 ноември в Двореца на културата и спорта във Варна.

Събитието е единствено по рода си и предстои да събере заедно най-добрите танцьори, певци и инструменталисти в ритъма на истинска българска народна музика. В спектаклите ще се включат над 150 души, които ще се надиграват в невиждано шоу. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да се съберат накрая за едно общо съвместно изпълнение.

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор, чието име носи и днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта у нас и по света.

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл „Тракия“ представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл „Пирин” е изнесъл хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл „Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Билети за спектакъла "Нощ на ансамблите" вече са в продажба на цени от 15 до 40 лева. Могат да бъдат закупени в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетния център НДК и касата на ДКС-Варна.

Източник: http://uspelite.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код