Московски: Всеки засегнат пътник на Wizz Air ще получи 400 евро обезщетение


Сподели:
04 Септември 2017, Понеделник
Министърът на транспорта коментира и подписването на меморандума между България и Гърция за старта на дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea"

Пътниците, които са имали проблем при полета си с авиокомпания Wizz Air ще получат обезщетение и процесът по изплащането му в момента върви. Всеки засегнат пътник ще получи 400 евро обезщетение от авиокомпанията. Това потвърди министърът на транспорта Ивайло Московски.

По думите му проверката е установила проблем с начина по който са правени резервациите, създаване на ситуация за overbooking (дублиране на места). Въпреки създалата се ситуация обаче, изплащайки тези средства на пасажерите си, Wizz Air законово спазва регламента.

Относно забавените полети и на националния превозвач Bulgaria Air Московски обясни, че те са имали технически повреда в един от самолетите си. „Сами разбирате, че авиокомпаниите няма как да държат резервни самолети, които да реагират в подобни ситуации. Един такъв самолет е голяма екстра и прекалено скъпо удоволствие за авиокомпаниите, обясни той.

Московски коментира и подписването на меморандума между България и Гърция за старта на дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea". Той ще бъде официално подписан на 6 септември в гръцкия град Кавала.

"Целта е интегрираност, свързаност, развитие на индустрията по протежението на този коридор", каза министър Московски. Той уточни, че транспортният коридор е комбинация на  железопътна и пристанищна инфраструктура. В основната си част той представлява железопътна интегрирана свързаност. Транспортният коридор включва пристанищата Солун, Кавала и Александруполис с железопътна връзка през Свиленград. Той включва и българските пристанища Бургас и Варна и дунавското пристанище Русе.

Индикативната стойност на проекта в българския участък е на стойност 1.070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години.

Обсъждат се вариантите и начините на неговото финансиране. Министър Московски уточни, че анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави.
"Проектът би могъл да намери интерес сред значителна част инвеститори, да бъде финансиран по плана "Юнкер", или да провокира интереса на Европейската инвестиционна банка и другите големи банки", поясни транспортният министър.

По думите му проектът създава алтернатива, не отнема възможността на другите транспортни трасета, по никакъв начин няма да намали и развитието на коридор номер 8 или на някой друг.

Източник: economic.bg

В категории: България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код