Емилиян Гебрев: Аз съм собственикът на „Дунарит”, как да няма собственик


Сподели:
05 Септември 2017, Вторник
„Дунарит" няма от кого да бъде спасявано - ако някой мисли, че има от какво да се спасява и се изказва в тази посока, това си е негово право

Това заяви пред bTV оръжейният търговец и собственик на „Емко" и "Дунарит" Емилиян Гебрев.

Според него дружеството е една изключително стабилна финансова единица, изключително стабилен и сплотен колектив, което със своите резултати в последните три години е доказало своя успех.

Той припомни, че последната печалба на дружеството за календарната 2016 година е в размер на 28 милиона лева.

Преди месец икономическият министър Емил Караниколов обяви, че държавата смята да си откупи "Дунарит", за да не бъде отнет лиценза и и работниците да останат на улицата.

"Никога не е имало риск активите на „Дунарит" да бъдат разпродадени, защото това е стабилно дружество, имало е винаги ясна и точна собственост и поради този факт няма каквито и да е причини за разпространяването на такива слухове", коментира още Емилиян Гебрев.

Той показа документ, от който става ясно, че „Емко" ЕООД е притежател на 99.52 процента от капитала на „Дунарит", а "0.48 процента от капитала на дружеството се притежават от него.

Който иска да се запознае по-подробно с документа е добре дошъл при нашите адвокати или във фирмата, където могат да се запознаят с интересуващата ги документация", коментира още бизнесменът.

"Когато на някой нещо не му се иска, той си го говори в публичното пространство както си го иска" - така Емилиян Гебрев коментира думите на икономическия министър Емил Караниколов от миналата седмица, че „Дунарит" няма ясен собственик и затова държавата трябва да се намеси, за да спасява дружеството. "Все пак той е министър и за обикновените и незапознати с казуса хора неговата дума се възприема за 100-процентова истина, но истината в случая аз ви я показах", отбеляза още бизнесменът.

Емилиян Гебрев коментира и темата, че собствениците на „Дунарит" са с повдигнати обвинения. Той призна, че от прокуратурата му е повдигнато обвинение, че той е създал престъпна група в състав Кръстьо Кръстев-управител, Асен Димитров Бабански-бивш собственик на „Дунарит", с чиято група по неправомерен начин са се опитали да придобият дружеството. Според бизнесмена в случая прокуратурата е била подведена и е използвана като някакъв лост за въздействие.

"Има една Комисия за придобитото по престъпен начин имущество, която вместо да подпомага дружеството да е в добро състояние, прави точно обратното", коментира Гебрев. Той категорично отрече, че е възможно „Дунарит" да бъде източван. "Това е едно от дружествата с най-строга отчетност и е проверявано безброй пъти от всички специализирани органи в нашата страна. Нито един от тях не е констатирал, че и една стотинка се е движила не където е трябвало", допълни собственикът.

Емилиян Гебрев обясни, че „Дунарит" е бил спасен малко преди КТБ да бъде затворена, като са направени цесии по отношение на кредитите на предприятието към фалиралата банка.

"По този начин платихме моментално дълг от около 50 млн. лева, след като вече нямаше съдебен спор по него. Ще платим и следващия, за който няма съдебен спор", уточни оръжейният търговец, визирайки оспорвания на цесиите от страна на синдиците на КТБ.

Според синдикатите фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, се опитва да купи предприятието на безценица като го атакува в съда. Прокуратурата пък обвинява шефовете на фирмата, че спонсорират с пари от "Дунарит" ексшефа на КТБ Цветан Василев, който в момента е в Сърбия. Именно за това те са обвинени и е застрашен лицензът на компанията.

Пеевски обаче отрече да има интереси в оръжейния бизнес.

Няма как „Дунарит" да остава свързан с Цветан Василев - в нито един документ му няма името", каза Гебрев. Той не отрече, че познава Цветан Василев от над 20 години, но го е виждал 4-5 пъти и е имал спор с банкера заради ВМЗ.

"И в момента продължават опитите „Дунарит" да бъде взет от офшорката „Виафот", каза Гебрев, като добави, че сега държавата заместила офшорката в тези опити. Той уточни, че атаките са започнали в момента, в който е станало ясно, че е проявил интерес към „Дунарит". „Дунарит" задлъжнява, защото има кредити през КТБ, които са давани чрез предприятието на други компании.

Гебрев все пак подозира, че зад опитите държавата да национализира фирмата му стои именно депутатът Делян Пеевски, но не можел да го докаже, тъй като фирмата, която го атакува за вземания била офшорна и собствениците са неясни. Той призна, че никога не се е виждал и не е говорил с Пеевски.

Бизнесменът призна, и че през 2015 г. е имало опит за покушение срещу него. Той, синът му и двама мениджъри на фирмата му са били отровени. Благодарение на лекарите от ВМА били спасени. Случката станала месец, след като обявил, че ще "играе" за "Дунарит". Самият той не се страхувал и не ползвал охрана.

Източник: dir.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код