"Дунарит" все още е собственост на Цветан Василев, обяви министърът на икономиката


Сподели:
06 Септември 2017, Сряда

Военният завод "Дунарит" все още е собственост на дружеството "Кемира" на Цветан Василев, каза днес на пресконференция в Русе министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че в Търговския регистър няма данни фирма "Емко" да държи над 99% от капитала на дружеството, както твърди нейният собственик Емилян Гебрев.

В края на август държавата изкупи най-големия дълг на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията, свързана в миналото с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Дългът, за който държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски (за сложната верига на прехвърляне на вземането четете подробно в публикацията на "Капитал" "Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"). На 31 август обаче ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50-те милиона лева.

"Имаше спекулации, че Министерството на икономиката отнема лиценза на "Дунарит", но това не е вярно. Поемаме ангажимент дружеството да не спира работа и работниците да запазят работните си места", каза още Караниколов, цитиран от агенция "Фокус".

Министърът на икономиката каза още, че до края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на "Дунарит". Караниколов уточни, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е платила за дълговете на компанията на синдиците на КТБ, като парите са влезли в масата на несъстоятелността.

Караниколов обяви за странна исковата молба, с която не се признава плащането. Той е изненадан и от искането да се оттегли вписването на търговското предприятие.

"В медиите излезе информация, че ДКК е направила изискуемо вземането, но то не е вписано и няма как да стане изискуемо. Имахме готовност то да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от "Дунарит", въпреки че вчера се появи информация, че парите са платени от друго място. Но работа на финансовото разузнаване е да разбере откъде са парите", обясни министърът.


В категории: България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код