Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за Митрев


Сподели:
07 Септември 2017, Четвъртък
Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да се направи проверка по публикациите в медиите за така наречената "Азербайджанска перачница", в която е замесено и името на съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев.

Публикациите твърдят за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, който е представител на България Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета ѝ - дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Припомняме, медии в няколко европейски държави съобщиха, че Азербайджан е превеждала 2.5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа, които да подкрепят управляващия елит в страната. Между тези политици бил и Калин Митрев.

Вчера, 6 септември, министърът на финансите Владислав Горанов поиска официално обяснение от Митрев по казуса. По случая "Азербайджанската перачница" предстои и да бъде направена проверка у нас и в Европа.

Днес след правителственото заседание министър Владислав Горанов обясни, че българското правителство не може да уволни господин Калин Митрев. Той е номиниран от държавата, но финансовата институция го назначава. Само банката може да го уволни, стана ясно още от думите на Горанов.

По-рано днес Митрев коментира обвиненията по негов адрес. По думите му цялата тази ситуация е "безсмислена спекулация, достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и да вреди на мен и на семейството ми... За мен това е кампания". Митрев обясни, че той е получавал пари като възнаграждение за консултантските му услуги за мащабен хидротехнически инвестиционен проект в Азербайджан.


В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код