”Слънчев бряг” с близо 1 млн. загуба за 2016 година


Сподели:
08 Септември 2017, Петък
360 000 лв. платени за командировки на полицаи на морето

"Слънчев бряг" АД отчита финансова загуба от 993 000 лева за 2016 г. заради значително висок размер на разходите за амортизация на наличните активи.

Компанията за миналата година е отчела приходи от предоставени услуги от 1,224 млн. лева, докато за 2015 г. те са били 1,177 млн. лева, което е ръст с 47 000 лева.

Акционерното дружество през 2016 г. е реализирало положителен финансов резултат преди отчитане на разходите за амортизация в размер на 301 000 лева.

Само преди дни "Слънчев бряг" АД обяви, че регистрира сериозно повишаване на приходите си в първото шестмесечие на тази година. Дружеството отчита приходи от дейността си в размер на 1 476 000 лева, което е с 231 000 лева увеличение спрямо предходната 2016 година.

Широко дискутираните т. нар. "бар кролове", които туроператори провеждат на територията на комплекса, бележат спад. През тази година приходите на дружеството от такава дейност възлизат на 6350 лева или приблизително 120 брой турове, като за сравнение през 2011 година от началото на регистрирането им са били провеждани 750 реален брой турове.

Чрез контрола, осъществяван от "Слънчев бряг" АД, провеждането им вече е със затихващи функции, отбеляза Николина Ангелкова.

В парламента министър Ангелкова информира, че са били платени 300 000 лева без ДДС за командировани полицаи, които са се грижили за сигурността в курорта през миналата година.

Дружеството, което е 75 процента собственост на държавата, е ангажирано с поддръжка на инфраструктура - улици, осветление, маркировки, зелени площи, подсигуряване на сигурността на курорта, видео наблюдение и т.н., което към момента се извършва със собствени средства на "Слънчев бряг" АД.

Наблюдаващият туризма вицепремиер Валери Симеонов обяви миналата седмица, че държавното акционерно дружество "Слънчев бряг" трябва да бъде ликвидирано.

В отговор Николина Ангелкова посочи, че се работи по финализирането на правния и финансов анализ за това дали активите на дружество да се прехвърлят на общината, дали акциите да й се прехвърлят, трябва да бъде направен и анализ на това колко държавата трябва да плати на миноритарните акционери, защото дружеството е със смесено участие.

Източник: fakti.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код