Децата ни на пето място по наднормено тегло в Европа


Сподели:
11 Септември 2017, Понеделник
Започват проверки на кухните в детските градини и училищата

Проверки на всички кухни в детските градини и в училищните и студентските столове преди 15 септември започват от понеделник в Пловдив и областта. Инспекциите ще бъдат извършвани от служителите на Областната дирекция по безопасност на храните.

За тях най-важна е хигиената в съответната детска кухня или стол и за това ще се гледа под лупа. Инспекторите ще проверяват както сградния фонд и оборудването, така и дали са изпълнени техни предишни предписания за задължителни ремонти.

Ще се следи и дали хранителните продукти са в срок на годност, както и какъв е техният произход. Целта на проверките е да се установи и дали хранителните продукти отговарят на изискванията за детското хранене.

Ако бъдат установени нарушения, глобите започват от 2000 лева и достигат до 5 000 лева, а ако нарушенията бъдат рецидив или много груби, то може да се стигне и до крайната мярка – детската кухня или училищният стол да бъдат затворени.

Целта е да не се допуска разпространението на Хепатит А – болестта на мръсните ръце. Засилените проверки ще продължат до края на септември.

Според проф. д-р Стефка Петрова - национален консултант по хранене, българските деца са на пето място в Европа по наднормено тегло, а това е предпоставка за редица заболявания: сърдечносъдови, вкл. хипертония и диабет.

"Независимо от забраната за продажба на продукти с добавена захар и дори с подсладители в училищните бюфети, родителите им слагат вафли, безалкохолно и редица нездравословни храни в раниците за закуска в междучасието. Освен това учениците успяват да си ги набавят от съседните павилиони и магазини", каза тя пред "Монитор".

Проф. Петрова е на мнение, че трябва да се въведат ограничения за продажбата на тези продукти около училищата. Също така рекламата по телевизията има огромно влияние и се отразява на предпочитанията и на избора на храни и на най-малките деца.

"Проучване сочи, че над 50% от децата пожелават това, което виждат на екрана, и 90 на сто от майките изпълняват това желание. Много малко са тези, които устояват и успяват да направят по-здравословен модел. Храненето вкъщи не допълва това в детската градина. Майките вечер не предлагат готвена храна – това е втората констатация", отбелязва още експертът.

По думите й, до края на годината предстои да бъдат актуализирани наредбите за храненето в детските ясли, в детските градини и в училищата. Работната група по промените ще настоява отново да се търсят законосъобразни начини за забрана на продажбата на продукти с добавена захар на ученици край училищата така, както е забранена продажбата на алкохол.

"Начини има и на някои места вече има такива ограничения", отбелязва още проф. Петрова.
dnes.bg


В категории: Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код