Анимацията "Сляпата Вайша" е отличена на фестивала в Торонто


Сподели:
11 Септември 2017, Понеделник


Kъсометражната анимация "Сляпата Вайша" на режисьора Теодор Ушев спечели втора награда на международния кинофестивал в Торонто. Това съобщи режисьорът в профила си във "Фейсбук".

"Накрая на фестивалната си кариера нашата "Вайша" получи може би най-важната си награда. За пръв път Асоциацията на акредитираните в Холивуд журналисти (същата, която раздава наградите "Златен Глобус") реши да награди двата най-добри филма от селекцията Top Ten на фестивала в Торонто. "Вайша" получи втора награда", пише режисьорът.

"Наградата е още по-ценна, защото е получена в конкуренция с игрални и документални филми", добавя Теодор Ушев. От съобщението му се разбира, че получената стипендия ще бъде инвестирана директно в следващия му филм.

Тази година Ушев беше номиниран за "Оскар" за анимацията си "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов. През юни се разбра, че Националният филмов център ще финансира негов проект, също свързан с България – филма "Пумпал" по едноименния роман на Владислав Тодоров, вдъхновен от паметника на Бузлуджа.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код