Еленко Божков: 10% от сметката за ток отива за покриване на кражби


Сподели:
12 Септември 2017, Вторник
Те влизат в т.нар. технологичен резерв, отчитан от компаниите, обясни експертът

Енергодружествата събита парите за крадения ток от коректните си клиенти под прикритието на „технологични разходи”. Това е мнението на бившия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков. Според него 10% от сметката за ток отива за покриването на кражбите. Той обясни как работи механизмът, с който се ощетяват потребителите,пред бТВ тази сутрин.

„Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици – това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи”, обясни експертът.
По думите му част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. В началото електродружествата имали право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8 на сто. „Истинските технологични разходи са около 6%. Ние им даваме прекалено голям процент. Все още в този технически резерв влизат и кражбите”, коментира Божков.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според ексшефа на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код