Трайчо Трайков чака обяснение от Караниколов защо държавата харчи пари за "Дунарит"


Сподели:
12 Септември 2017, Вторник
Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви пред Би Ти Ви, че държавата все още не е обяснила защо харчи пари на данъкоплатците за спасяването на оръжейния завод "Дунарит".

По думите му настоящият икономически министър Емил Караниколов трябва да се отчете по случая.

По думите му не е било нужно предприятието да бъде спасявано, тъй като не е било в толкова тежко положение. Той уточни, че сега вече "Дунарит" дължи пари на държавата, а не на някой друг.

В края на август държавата изкупи най-големия дълг на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията, свързана в миналото с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Дългът, за който държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски (за сложната верига на прехвърляне на вземането четете подробно в публикацията на "Капитал" "Цялото Борисово войнство срещу "Дунарит"). На 31 август обаче ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50-те милиона лева.

Преди седмица Караниколов уточни, че военният завод все още е собственост на дружеството "Кемира" на Цветан Василев. Той добави, че в Търговския регистър няма данни фирма "Емко" да държи над 99% от капитала на дружеството, както пък твърди нейният собственик Емилян Гебрев.

"Всички предприятия от оръжейния бранш в България са задръстени с поръчки", добави Трайков, като уточни, че в момента този бизнес е един от най-доходоносните заради множеството военни конфликти по света.

Източник: dnevnik.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код