Великобритания иска да помага на ЕС в отбраната след Брекзит


Сподели:
12 Септември 2017, Вторник


Bеликобритания иска след Брекзит да поддържа по-близко сътрудничество по отношение на сигурността с Европейския съюз, отколкото с други държави. Това показва документ на правителството, който цели ускоряване на вече сериозно забавените преговори и ще бъде публикуван по-късно днес, писа агенция "Ройтерс".

След напускането на блока Лондон ще предоставя военните си сили на европейски операции.

Великобритания има един от най-големите бюджети за отбрана и развитие и властите предвиждат този ход като един от най-големите си козове в преговорите.

"Във време на увеличаващи се заплахи и международна нестабилност Великобритания е непоколебима в отдадеността си за поддържането на европейската сигурност", гласи изявление на министъра на отбраната Майкъл Фалън.

Великобритания има свои войници в балтийските държави, работи с ЕС в борбата срещу пиратите на Сомалийския полуостров и по общи проекти за отбрана.

Засега преговорите вървят бавно и трудно, като Брюксел обвинява британските представители, че не дават конкретни предложения и са неподготвени за разговори. Крайният срок за Брекзит е през март 2019 г. Разделение цари и в правителството в Лондон, чиито членове не могат да се споразумеят за "мек" или "твърд" режим на напускане на ЕС.

Но служители на ЕС са категорични, че бъдещите отношения между двете страни няма да бъдат обсъждани, докато не бъде постигнат "достатъчен напредък" в приоритетните теми – правата на експатите, финансовото споразумение и границата между Великобритания и оставащата в ЕС Ирландия.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код