Шефът на КЕВР обещава до 4% по-евтин природен газ


Сподели:
12 Септември 2017, Вторник


От октомври цената на природния газ ще падне с 3-4 %. Това пресметна председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, съобщава БНР.

Шефът на КЕВР обяснява, че дори и топлофикациите, които ще са най-засегнати, няма да плащат повече, отколкото са плащали досега.

"Именно топлофикационните дружества са най-засегнати от новия тарифен модел - по причина, че те имат неравномерно потребление на природен газ и по тази причина те купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени", коментира Иванов и изтъква, че дори и в този случай крайната цена ще е по-ниска.

Днес КЕВР проведе обществено обсъждане на проект на решение по заявка от "Булгартрансгаз" ЕАД. проектът беше за утвърждаване на разходна компонента на цената на природния газ за балансиране за газова година октомври 2017 г. - септември 2018 г.

По повод протеста на жителите на село Георги Дамяново, че водата им е по-скъпа и замърсена с арсен, Иванов коментира, че Комисията за енергийно и водно регулиране постановява пределната цена на водата, а съответното ВиК дружество решава, дали да я продава по-евтино или не.

За качеството на водата пък били отговорни от екологичното министерство. "Комисията не определя цените. Ние просто разглеждаме по един критичен начин и намаляваме предложенията, които "ВиК" операторите отправиха към нас. Преди ние да се произнесем, се произнасят общинските съвети, след това асоциацията по "ВиК". Без тяхното одобрение ние не вземаме решения", обясни Иванов.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код