10 типа хора, застрашени от недостиг на витамин D


Сподели:
13 Септември 2017, Сряда
Hяма много храни и естествени начини, за да си набавяте така важния витамин D. A недостигът му може да е причина за редица здравословни проблеми.

Хората над 55 години
С възрастта хората стават по-трудно подвижни, а и пенсионерския живот понякога е причина да не излизате всеки ден навън. А така получавате по-малко витамин D от слънчевите лъчи. Също с възрастта абсорбирането му става по-трудно от организма, което е причина повечето кръвни излседвания на хора над 55 години да показват ниски нива на витамин D.

Работещи в офис
Ако сте затворени 8 и повече часа в офис всеки ден, то навярно само през уикенда имате възможност да се радвате на слънчеви разходки. И тъй като слънцето е най-добрият източник на витамин D, твърде вероятно е нивата му в кръвта ви да са ниски поради натовареното ви ежедневие.

Хората с по-тъмна кожа
Чернокожите се оказва, че имаt доста по-ниски нива на витамин D в организма си, отколкото светлокожите хора. Причината е, че в епидермиса на кожата им има много повече меланин, което прави по-трудно поглъщането на слънчевите лъчи и произвеждането на витамин D от организма.

Хора със заболяване на червата
Витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че абсорбацията му зависи от способността на червата да се справят с мазнините. Така че хората, страдащи от възпалително или друго заболяване на червата, е твърде вероятно да имат и недостиг на витамин D.

Вегани и вегетарианци
Най-богатите на витамин D продукти са тези, които не присъстват в менюто на веганите и вегетарианците - яйца, сьомга и т.н. Така че ако сте вегани или вегетарианци следете нивата си на витамин D, консумирайте повече овес, гъби шийтаке и други алтернативни източници на така важния витамин или си го набавяйте под формата на хранителни добавки.

Хората с наднормено тегло
Излишните телесни мазнини могат да попречат на абсорбацията на витамин D и да нарушат циркулацията му в тялото ви.

Хора, взимащи лекарства
Лекарствата помагат за едни заболявания, но могат да причинят и някои порблеми. Сред страничните ефекти на някои лекарства е дефицитът на витамин D и по-точно затруднената му абсорбация.

Хора със заболявания на ставите и мускулите
Те често вървят ръка за ръка с дефицита на витамин D. Допълнителният му прием дори може да намали болката и дискомфорта при артрит, фибромиалгия, мускулни крампи и т.н.

Хора, страдащи от депресия
Според една хипотеза витамин D може да окаже влияние върху хормоните, касаещи настроението ви. Ето защо при много хора, стрдаащи от депресия, са диагностицирани много занижени нива на витамин D.

Хора с хронично главоболие
Според проведени изследвания хората с хронично главоболие имат доста по-ниски нива на витамин D. Връзката е все още неясна, но се смята, че консумирането на повече храни, богати на витамин D, може да реши проблема с хроничното главоболие.

Източник: rozali.com

В категории: Здраве, , , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код