Прокуратурата нареди на каталунската полиция да изземе материалите за референдума


Сподели:
13 Септември 2017, Сряда


Прокуратурата в Каталуния нареди на полицията да изземе избирателните урни, предизборните лозунги и всички материали, които могат да бъдат използвани на забранения референдум за независимост, който регионалното правителство организира, съобщава АФП.

Вотът е насрочен за 1 октомври и сепаратистите в североизточния регион са решени да продължат с подготовката му, въпреки че Мадрид отказва и съдът не разрешава. В последните седмици борбата между Каталуния и централното правителство в Испания ескалира драматично.

Днес началниците на полицията, жандармерията и регионалните сили за сигурност бяха привикани от прокуратурата в Барселона.

На тях им е наредено да предприемат действия срещу местната власт, чиновниците и физически лица, за да предотвратят извършването на престъпления, се казва в съобщение на прокуратурата след срещата.

Според испанското законодателство прокуратурата има правомощия да дава инструкции на полицията при разследването на престъпления, както и съдиите.

Полицейските служители директно ще приемат мерки, необходими за изземване на ресурсите, предназначени за подготовката или провеждането на незаконния референдум, допълват от прокуратурата.

Конкретно полицията е получила нареждане да конфискува неща като "избирателни урни, пликовете за бюлетините, инструкциите за членовете на избирателните секции, предизборни лозунги и пропаганда".

Прокуратурата обвини регионалния президент Карлес Пуигдемон и други местни представители в гражданско неподчинение, злоупотреба с власт и присвояване на обществени средства, което може да им донесе до 8 г. затвор.

Вчера започна гласуването на референдума за независимост по пощата. /News.bg


В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код