Забавянето на България и Румъния в Шенген има рушаща сила, смята Мария Габриел


Сподели:
14 Септември 2017, Четвъртък


„Забавянето на България и Румъния в Шенген има в себе си една много по-рушаща сила, която се отнася за хората, които гледат на ЕС като на съюз, в който всички имаме еднакви права, в който имаме правила, които важат за всички“, смята българският еврокомисар Мария Габриел. В тази връзка тя коментира, че това трябва да се покаже „много ясно политически, като знак“.

„Няма причина правилата да не важат за България и за Румъния при положение, че са изпълнение критериите (б.р. за влизане в Шенген)“, изрази мнението си Габриел в ефира на bTV след годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера.

От думите ѝ стана ясно, че подобно отношение може да се разглежда като поставяне на страната ни в т.нар. „втора категория“. Българският еврокомисар обаче припомни думите на Юнкер, който ясно каза – „Не", на втора категория граждани, „не”, на втора категория работници, „не”, на втора категория храни".

Мария Габриел коментира и изложения от председателя на ЕК „шести сценарий“ за развитието на Общността, определяйки го като „синтез на дебатите от изминалите месеци, които показват, че петте сценария не успяват до този момент да концентрират ярко изразено мнозинство“ и още веднъж подчерта, че е основан не на Европа на няколко категории граждани, а на Европа, която е гарант за сигурност за гражданите и даваща перспективи за индустрията и едновременно с това лидер на световната сцена.

„С предизвикателствата можем да се справим само, ако дадем единен отговор“, добави още българският еврокомисар.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код