Църквата в Беренде ще се реставрира на място


Сподели:
14 Септември 2017, Четвъртък


Църквата в Беренде, която директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, искаше да премести в музея, ще бъде реставрирана на място.

Това обяви самият той в сутрешния блок на БиТиВи. За това се договорили с Министерството на културата преди два дни. От думите му се разбра, че музеят ще има грижата за реставрацията като засега не е известна сумата, нужна за това. Той припомни, че реставрацията на Боянската църква, която е по-голяма е струвала около 160 хил. лв. Димитров припомни, че вече има дарител за църквата - бизнесменът Васил Василев.

Директорът на музей разказа, че погрешно смятал, че църквата се намира в някоя бедна община, което не се оказало вярно. Така до нея ще бъде изграден път, за да може нормално да се достига.

Стенописите в църквата са с 50 г. по-стари от тези в Боянската църква и са датирани от 13 век. Тук е единственото изображение на цар Иван Асен Втори.

След като много организации, а и местните хора се противопоставиха на идеята за местене на църквата в музея, което Божидар Димитров определи като "ажиотаж", сега тя ще бъде извадена от забвението и ще й се обърне внимание, посочи той.

За пръв път я видял преди 50 г., когато бил студент. Тогава обаче не обърнал внимание, защото гледал "една колежка". Открил отново мястото наскоро, минавайки в района.

"Видях, че не е мръднала от времето, когато бях студент, а това беше преди 50 г.", заключи той.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код