Евродепутатите поискаха разследване на "Азербайджанската пералня"


Сподели:
14 Септември 2017, Четвъртък
Eвродепутатите поискаха разследване на практиките, разкрити в схемата "Азербайджанска пералня", и осъдиха опитите на диктаторски режими да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства.

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея. Затова евродепутатите призовават ЕС да:

‒ осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции;

‒ добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни;

‒ следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции;

‒ използва санкции като последна мярка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека;

‒ подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии;

‒ представи пред Съвета списъка "Магнитски", съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

Докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва) каза: "След "Люкслийкс", "Панамалийкс", руските и азербайджанските перални ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама". Между 179 млн. и 990 млн. евро струва корупцията в ЕС на БВП всяка година.

Името на българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев бе замесено в в разследване на лондонския в."Гардиън", че е част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Митрев е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Британската медия условно нарича схемата "Азербайджанската пералня". Разследването се основава на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник "Берлингске" и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), "Гардиън" и други медии. Информацията обхваща 30-месечен период. В публикацията се казва, че Митрев е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co).

"Не крия, че съм получил пари. Те са декларирани и са им платени данъци", добави Калин Митрев и допълни, че няма притеснения от разпоредената проверка от финансовия министър Владислав Горанов.

Той уточни, че преди да започне работа в Европейската банка за развитие е извършвал консултантска дейност и е нормално да е получил някакво заплащане. По думите му е бил поне 10 пъти в Азербайджан, като първото му посещение е било през 2002 г.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код