Д-р Андрей Кехайов, Сдружение „Български лекар“: Въпрос на отговорност е какво ще се случи в здравната система в краткосрочен план, тъй като проблемите не търпят отлагане


Сподели:
30 Октомври 2017, Понеделник
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка.

Както вече ви информирахме, премиерът Бойко Борисов я е приел. Въпреки множеството оставки в управлението, това е първата приета оставка на министър от третия кабинет „Борисов“. Припомняме, че по-рано телевизионна медия излъчи разследване, в което стана ясно, че като шеф на ВМА Петров е възложил две обществени поръчки за общо 1,6 милиона лева на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. Тази сутрин заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на партията, но припомни, че прокуратурата е отказала да образува разследване. Защо се стигна до подадената оставка и единственият изход ли беше тя? Тези и още въпроси ще коментираме с председателя на сдружение „Български лекар“ и президент на Югоизточно европейски медицински форум доктор Андрей Кехайов в интервю за Радио „Фокус“.

Водещ: Господин Кехайов, поредна оставка само в рамките на няколко месеца. Сегашната обаче е на министър. Защо се стигна дотук според вас и необходим ход ли беше това?
Андрей Кехайов: Не мога да коментирам мотивите на министър Петров, който си е подал оставката, но очевидно той е воден от определени мотиви. Ако те са чисто морални и ненакърняване на името, му прави чест. Що се касае до фактите, които се изнесоха в публичното пространство, разбира се, ние трябва да погледнем безкомпромисно за всичко, каквото се случи в обществото. Но, така или иначе, медиите изнесоха определена информация, която аз в детайли не бих могъл да я коментирам, нито е от моята компетенция. Разбира се, очаква се компетентните органи и институции да се произнесат по този въпрос. Самият факт, че е подадена оставка, означава, така, както се е изразил и заместник-председателят на ГЕРБ, че партията, която го е издигнала като министър на здравеопазването, трябва да се произнесе. Това без съмнение очаква обществото, това очаква гилдията, защото тези процеси не трябва да бъдат прикривани. Но аз не съм този, който ще бъде съдник или да каже положително или отрицателно нещо за министър Петров. Що се касае до здравната система, тя без съмнение има изключителни проблеми, които не произтичат единствено от генерал Петров, а са проблеми, които се наложиха и се сложиха във времето от неадекватни решения. Само за пример още в 2007 година, когато на управление бяха други политически сили и ние като институция им заявявахме ясно и отговорно в какви направления и защо трябва да бъдат взети спешни мерки, така че кризата и процесите в здравеопазването да бъдат овладени и да бъдат насочени в правилна посока.

Водещ: Казвате, проблемите в здравната система не са от днес. Обаче как ще се отрази това сътресение, ако така мога да го нарека, в системата на тези нерешени проблеми? Отново ли ще бъдат замразени техните решения?
Андрей Кехайов: Задавате изключително сериозен въпрос, който без съмнение е от компетенцията на тези институции, които трябва да реализират здравната политика. Въпрос на отговорност е действително да има ясно изразена позиция какво ще се случи в краткосрочен план, какво ще се случи в средносрочен план, защото проблемите днес действително не търпят отлагане. Ние виждаме верижна реакция от проблеми, които изискват решение, което означава, че се изисква професионални екипи, които да могат да кажат и да реализират промените и процесите, които са необходими в здравната система.

Водещ: Като че ли обаче около българските здравни министри винаги се завъртат скандали, обвинения от различни страни. Тази отговорност, за която вие споменахте, на позицията ли е причина за това насочено към тях внимание?
Андрей Кехайов: За мен здравната система във всяко общество, а още повече в България, винаги е във фокуса на обществото, защото тук става въпрос за това, че системата касае лечението на всички граждани. Проблемите, които се наслагват в нея, когато не бъдат решавани, рефлектират върху всички. А що се касае до това, че възникват постоянно проблеми с министри, за мен е изключително важно министрите, които заемат тези позиции, действително освен теоретично, да бъдат подготвени и практически за управление на системата, защото понякога и много често сме свидетели на неадекватно управление поради липса на управленчески капацитет, на неефективно управление на институциите, които трябва да регулират процесите. В този смисъл, действително трябва да се направи една преоценка с оглед на ситуацията и управленческите кадри, които имат възможност и могат да реализират теорията на практика и да настъпят необходимите промени, които здравната система изисква. За мен действително неформално, а реално е необходим стратегически подход и изграждане на реален капацитет с всички необходими действия по отношение оптимизиране на човешки ресурс, ефективна промяна на финансови, трудови ресурси, така че тези промени в системата да дадат резултата, който се очаква от обществото, от лекарите и от всички. Политиците в тази връзка мисля, че повече от всякога се нуждаят от един истински дебат, от един добър консенсус и от едни промени, които трябва да стабилизират системата. Нуждаем се от ефективни реформи, а не от приказки.

Водещ: Споменавайки консенсус, има ли обаче опасност темата за здравеопазването, с оглед на сегашната ситуация, да се превърне в лост за влияние и манипулации от страна на различни формации – нещо, което сме наблюдавали и преди?
Андрей Кехайов: Не бива да се използва за манипулация, а просто трябва да се очертае, че от бездействието след въвеждане на осигурителния модел на поредица правителства, отново подчертавам, най-активно в 2007-2008 година, когато се противопоставиха на гражданската позиция на тогава Лекарския съюз, когото аз представлявах. Ние пред храм-паметника „Александър Невски“ 15 000 човека очертахме защо здравеопазването е в криза и какво ще се случи следващите 10 години. Тоест морално пред обществото ние сме длъжни да кажем нещата. И в този смисъл, не е отговорен само министърът на здравеопазването, а са отговорни и другите институции, на които законът им вменява задължение. Така че професионалните промени, които трябва да се случат, трябва да се случат, а не просто да се решават проблемите на парче и поединично, и за някои.
Водещ: Споменахте стратегически подход, реформи в системата. Това ли е правилният ход в случая, така че политически скандали и проблеми да не окажат влияние на здравната грижа на гражданите?
Андрей Кехайов: Аз съм повече от убеден, защото ако ние не отчетем обективно каква е ситуацията в момента – какви са наличните трудови ресурси, какви са наличните финансови ресурси, каква е трудовата среда и в цялост, в чисто теоретичен аспект този капацитет така да насочи нещата за промени, които да реализират тези действия и действително в краткосрочен и в средносрочен план. Защото без да спазваме определени неща, които са се утвърдили, доказали в практиката от определени страни, ние не можем да вървим напред. Ето, ще посоча един пример – при неправилно поведение и неправилно определение изискване за здравна карта, тя пада. Но, ако ние отчетем обективно каква здравна карта, какви потребности имаме, ако отчетем реалните особености на страната и кажем с какви и колко лекари разполагаме в страната, ние можем да очертаем добри подходи за всеки регион и за правилни позиции и потребности на национално ниво.

Водещ: Добре, тепърва предстои да проследим развитието около тази тема.
Андрей Кехайов: Аз съм убеден, че темата ще бъде с продължение, защото е актуална и тя ще продължи да бъде актуална, защото е от малкото, която касае цялото общество и всички, които са въвлечени в системата.

Виктория МЕСРОБОВИЧ

Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код