Сияна Бонева: Преди броени дни се прибрах, за да се развивам в България!


Сподели:
08 Ноември 2017, Сряда
От най-ранна детска възраст има интерес към рисуването.

В първи клас попада на прекрасен преподавател  - госпожа Радка Петрова. Благодарение на нейния професионален и интересен подход, тя заобичва още повече изкуството.

Изработването на различни идеи и проекти винаги е било нейна голяма страст. А възможността да превръща изкуството в архитектура е магия. Намира вдъхновение ежедневно. Някъде там, вътре в нея има вроден един луд естет - перфекционист.

Преди броени дни това интересно момиче се прибира в България, за да се развива в страната ни.
Представяме Ви Сияна Бонева...

Завършила си Архитектура във Варна, след това беше в Лондон. Какво учи там и как успя да получиш предложение за стипендия, която се дава само на 60 души от 23 000 учащи?

През 2014 година завърших с отличие специалност Архитектура във ВСУ “Черноризец Храбър”. В допълнение ми беше връчена специална шеговита награда  “Mис Архитектурна обувка”. Тя  беше вдъхновена от факта, че винаги се опитвам да прилагам креативност - към всеки аспект от моя живот.

Малко след като поработих във Варна реших да замина за Лондон с идеята да събера повече опит, идеи, а също да открия един друг свят и едно друго мислене. А впоследствие да “открадна” малко опит и идеи, които да приложа в България.

Известно време поработих като 2Д дизайнер във Лондон, фирмата се занимаваше с изработването на интериори за изложбени и конферентни зали. След това осъзнах, че работата като техник не е моята мечта, и реших да запиша втора магистратура - “Интериор и Архитектура” в “Middlesex University”, Лондон. Документите си подадох малко на шега, но впоследствие ме одобриха и приеха да уча там.

Одобриха ме също за стипендия на декана (Dean’s Academic Excellence Scholarship), която се дава само на 65 студенти от целия университет (около 23 000 души) благодарение на отличните ми успехи от Варненския Свободен Университет. В свободното си време обичам да участвам в конкурси и уъркшопи, от които съответно имам сертификати, и това беше още една причина да получа въпросната стипендия, която се състоеше в 50% намаление от таксата (една немалка сума за магистратура в Англия).Дипломната ти работа на тема "Релакс стаи" ще бъде представена в най-престижната изложба, свързана с интериор и архитектура в Англия. Разкажи ни повече.

По време на обучението си в Middlesex се занимавах с разработването на един единствен проект от началото на годината, който наричам ‘Релакс стаи”. Всичко започна като едно голямо проучване, което беше допълнено с много вдъхновения и експерименти.

Ще ми е много трудно да обобщя проект, разработван толкова дълго време, но ще се опитам да Ви представя концепцията накратко. “Релакс стаи” има за цел да информира възможно най-много хора за съществуването на проблема свързан със "стрес и тревожност", който много хора изпитват ежедневно.

Локализирането на проекта е в Лондон - един мегаполис, изпълнен със забавления и възможности, но в същото време стресът от живота на подобно място е в доста големи проценти. Според различните проучвания, които направих относно най-добрите методи за релаксация, успях да извадя най-ефикасните от тях и ги категоризирах в 7 основни вида стаи - “Релакс стая”, “Терапия с животни”, “Аудио-видео стая”, “Креативна стая”, “Активната стая”, “Забранената стая” и “Аугументед стая”.

В допълнение към проекта бях изработила прототип на мобилно приложение, което беше наречено “Mindspace”, тъй като в днешно време почти всеки човек разполага със смартфон. Идеята на приложението беше тези стаи да са лесно достъпни за хората. Чрез въпросната мобилна платформа, човек може да разгледа дейностите в различните видове стаи и съответно да резервира някоя от тях, ако има интерес.

В приложението бяха описани всички стъпки в детайл, относно как се влиза в тези стаи, видове членство, конструкции, материали и тн. ”Забранената стая” беше пространството, което избрах да разработя в най-подробен детайл, поради липсата на време за подробно представяне на останалите стаи.

Забранената стая е място, където хората могат да ходят, за да изливат негативна енергия. Самата стая беше разделена на 5 вида подстаи, където човек може да релаксира чрез крещене, чупене на различни предмети, може да наблюдава целия перформънс от стаята за наблюдение. Също да изпита Виртуална Реалност и Аугументед реалност .

Първоначално участвах в изложба заедно със останалите ми колеги, която беше в една голяма изложбена зала в “Shoreditch”, Лондон. Там получих награда от моите преподаватели за “Най-добра разработка на дизай” за проекта “Релакс стаи”. Нещото, което правеше проекта ми уникален беше използването на различни видове техника и съвременни похвати като QR кодове за сканиране, виртуална реалност, и добавена реалност. Имаше възможност да се сканират 2Д чертежите чрез апликация, и благодарение на добавената реалност чертежът можеше да се разгледа в 3Д.Впоследствие учителите ми ме поканиха да участвам на втора изложба, която се води най-престижната изложба за студенти по интериорен дизайн (IE show) от Англия. За първа година наред с бакалаврите, бяха допуснати студенти магистри от нашата специалност.

Нашият университет спечели първа награда в шоуто за най-добри представени проекти. Една от основните идеи за организирането на такъв тип изложби е да се представят пред най-добрите завършващи студенти по Интериор и Архитектура пред вече практикуващи Архитекти и дизайнери (много от тях световно известни имена), които съответно постоянно търсят попълнения в екипите си. За мен бе голяма чест да бъда част от това събитие.

Какво разказваш на чужденците, които те разпитват за България?

Разказвам им, че България е едно прекрасно и неповторимо място. Обичам страната си и мисля, че е пълна с причудливи и уникални по рода си места. Постоянно каня гости и дори в момента очаквам посетители от Англия, на които съм приготвила едноседмична програма пълна със забележителности и разходки.

Много обичам да им разказвам за прекрасното море и дивите плажове във Варна, даже малко обичам да ги дразня. За огромна жалост доста от хората не знаят къде се намира страната ни, а също незнайно защо са останали с впечатление, че в България живеем в пещери. Много обичам да опровергавам тази теза и да им обяснявам как това далеч не е така.

Българите сме свикнали да се оплакваме постоянно от всичко и масово хората смятат, че когато отидат да живеят извън страната “всичко ще се подреди”, а това е едно много грешно и плитко мислене.

Какво най-много ти липсва от страната ни?

Наред с много други неща, много ми липсва чувството за идентичност. Когато живееш в друга страна винаги си чужденец. Аз съм Българка и съм горда с това! Не разбирам хората, които цял живот се мъчат да вземат чужди паспорти. Заминах в Англия да черпя идеи и вдъхновения, за да мога да се прибера и да ги създавам в собствената си страна.

Вярно е, че сме малко “назад във времето” в някоо гледни точки, но когато виждам така наречените “напреднали” страни ми се плаче. Мисля, че има позитивна страна в това да не сме от най-бързо развитите. Преди броени дни се прибрах, за да живея в България.

Скоро завършваш. Какви са мечтите на едно талантливо момиче?

Мечтата ми оттук насетне е да се развивам професионално в собствената си страна. Мечтая да създам студио, от което да работя за себе си. Да имам възможността да създавам интересни и забавни проекти. В момента работя по тази мечта, но същевременно съм винаги открита за добри предложения.Каква е твоята формула за успех?

Моята формула лежи на постоянство, отдаденост и отговорност. Същевременно това, което ме прави уникална и артистична аз наричам “дарба”. Човек би трябвало да се занимава с това, което му се отдава и го влече, в противен случай нещата биха били неестествени. А и както е казал великият философ Конфуций:

Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код