Каракачанов за гръцките претенции: Няма да си режем историята, защото някой се почувствал ощетен!


Сподели:
10 Ноември 2017, Петък
За националния си идеал България даде над 200 000 жертви във войните, припомни той

"Това са земите от българското землище - част от Санстефанския договор. Дали на някой това се харесва или не, това е друг въпрос. Това не означава, че ние трябва да изрежем част от нашата история, защото някой някъде би се почуствал ощетен." Така реагира вицепремиерът-историк Красимир Каракачанов в коментар на протеста на гръцката дипломация заради поставения пред НДК паметник с лъва, който държи стара карта на българските земи, предаде Канал 3.

"По време на войните българският воин загиваше по полетата на Балканския полуостров за отстояване на онези български земи, които бяха част от Санстефанска България. Когато е образувана Санфстефанска България с международен договор, тези земи са били част от България, те не са били част от Република Гърция, Сърбия или някой друг, тъй като са били земи от Османската империя. Аз не виждам никакво основание един исторически паметник, който е правен през 30-те години, и поради политически съображения или у тези, които са го махали през 70-те години, вероятно също са витаели подобни интернационалистически чувства, че подобни карти могат да предизвикат някого", отсече Каракачанов.

"С този идеал за Санстефанска България, България участваше в Сръбско-Българската война, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като даде над 200 хиляди жертви. Защото, когато е съществувала Санстефанска България, макар и за кратко и със съжаление тези земи са били част от Османската империя. Този паметник е връщане на една историческа справедливост", категоричен беше военният министър.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код