Цветан Цветанов: Няма да допуснем който и да било той да поругава институцията Народно събрание


Сподели:
13 Ноември 2017, Понеделник
Има сигнали от Министерство на отбраната, че ще поискаме оферти, освен за F 16, и за F 18, каза Цветанов

Няма да допуснем който и да било той да поругава институцията Народно събрание, президентската институция или изпълнителната и съдебната власт.
Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на БНТ по повод твърденията на президента Румен Радев за "Панорама", че лобистите са задраскали труда на военните и са го върнали в началтната му точка. Според Цветанов под лобисти президентът е имал предвид колективната безотговорност на парламента. По негово мнение това е обида за българския парламент.
Цветанов се съгласи, че може да има различни мнение, смислен дебат, но заяви, че трябва да имаме уважение към всяка една институция.
„Има сигнали от Министерство на отбраната, че ще поискаме оферти, освен за F 16, и за F 18, тоест вече ще се разглеждат повече оферти за самолети. Цветанов обясни, че Анкетната комисия е установила, че по време на финалната част на процедурата е бил въведн осми критерий, който е допринесъл за дисквалифицирането на един от участниците. Тази несправедливост е била заличена“, каза Цветанов.
„За нас е важно да има конкурентност, за нас е важно да има по-добра цена и за нас е важно тези самолети да бъдат нови. Но най-важното е те да бъдат съвместими с целите и задачите, които имаме в НАТО, и за това смятам, че това, което прави в момента ръководството на Министерство на отбраната, ще може действително да се изпълнят ангажиментите ни и се движим в правилната посока.
По другата теза на президента беше, че няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, Цветанов заяви, че „през последните години се правят много усилия, за да се борим действително с корупцията и то по високите етажи на властта. Периодите, в които тя е била най-високо изразена, като корупция и като корупционен натиск, това е било във времето 2013-2014 година и във времето 99-а година. Най-ниските нива на корупция и най-голямата ефективност в борбата срещу корупцията бяха 2010 г.“
По повод законопроекта, свързан с възможността да отпадне давността за приватизационните сделки, Цветанов, че са много хората, които „хем се облагодетелстваха, хем станаха морални съдници за процесите, които се случват през последните години след като страната ни влезе в НАТО и в ЕС. Ние не трябва по никакъв начин да затваряме тази страница без да сме я прочели изцяло и да са ясни виновните лица за това, което се случи през годините на прехода. 28 години демокрация ние виждаме, че имаме още дефицити, които в момента ние изпълваме със съдържание и то на бази препоръки, които изпълняваме от ЕК и в момента сме в очакване тази седмица да излезе поредният доклад за това дали държавата ни е допринесла ние да бъдем пълноправен член на ЕС, изпълвайки абсолютно всички критерии и отстранявайки всички тези дефицити.
„Порф. Иво Христов е в противоречие със самия себе си през последните 20 години. 92-ра, 94-та година той е бил протежиран от покойни г-н Лучников, за да може да бъде част от тогавашното СДС. Много интересно е, че той е бил в правни отдел на парламента за подкрепа за закона за приватизация. Сега виждаме каква е неговата позиция и най-лошото е, че подобни хора - както той, така също Елена Йончева, така също и говорителя, и началника на кабинета на президента Радев, това е профилът, който съответства и с профила на президента. Това са хора, които по принцип не обичат нищо. Не може ти да обидиш българските граждани и да кажеш, че 80% са дебили. И тази човек да стои в парламентарната група на тези, които бяха в инициативния комитет на Румен Радев, а самият проф. Ива Христов работеше неотлъчно в координация с инициативния комитет на Румен Радев“, заяви Цветанов. / БГНЕС

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код