Вселина Савова, главен редактор на Vlsatta.com: "С огромна изненада установих, че в официалния протокол от комисията по младежки дейности изцяло липсват въпросите, които поставих пред общинските съветници."


Сподели:
21 Ноември 2017, Вторник
​Разговаряме с Вселина Савова, главен редактор на Vlsatta.com. Повод за това интервю е разминаването между протокола от заседанието на ПК"Младежки дейности и спорт", публикуван в сайта на ОС- Варна и отразяването на същата комисия във Vlastta.com.

На заседанието проведено на 13. 11. 2017 г. при обсъждането на отчет за дейността на Сдружение "Варна-Европейска младежка столица", Веселина Савова поставя няколко въпроса за начина на изразходване на 879 000 лв. от страна на сдружението. В официалния протокол на комисията тези въпроси липсват.

На 21.11.2017 г. Веселина Савова внася писмо до Председателя на Общински съвет-Варна Тодор Балабанов със следното съдържание:

"Уважаеми г-н Балабанов,
От 2003 г. електронното издание Vlastta.com отразява работата на Общински съвет - Варна и неговите комисии.
Целта ни винаги е била да се осигури публичност и прозрачност в работата на местната власт.
От 27.07.2017 г. Варненският общински съвет вече има действащ сайт, който би трябвало да има същите цели.
На 13.11.2017 г. , като главен редактор на Vlastta.com лично участвах в комисията ПК"Младежки дейности и спорт", за да поставя пред общинските съветници проблеми, които касаят начина на разходване на средствата от Сдружение "Варна - Европейска младежка столица".
С огромна изненада установих, че в официалния протокол от комисията, публикуван в сайта на Общинския съвет изцяло липсват въпросите, които поставям пред общинските съветници.
Подобно "редактиране" на текста е недопустимо и води до логичния въпрос - избирателно ли се протоколират заседанията.
Моля, да бъде използван аудио записа от комисията и да бъде коригиран официалния подробен протокол."

Галина Плугчиева е служителката от канцеларията на ОС-Варна, която е протоколирала въпросното заседание. Протоколът е подписан и от Председателя на комисията Мартин Байчев.

Потърсихме Веселина Савова за коментар.

Г-жо Савова, как ще коментирате "редактирания" протокол от заседанието на ПК "Младежки дейности и спорт".

Веселина Савова:
От 14 години Vlastta.com отразява работата на Общинския съвет и неговите комисии. Винаги съм считала, че гражданите имат правото да знаят какво се случва на заседанията. Когато Варненският общински съвет създаде своя сайт, лично поздравих Председателя на ОС г-н Тодор Балабанов, защото това е една много сериозна крачка към реализирането на заявената от всички представители на местната власт публичност и прозрачност в работата на съвета. Но...
Въпросът е много сериозен. Кой и как решава кое да бъде протоколирано и кое не?
И ако това става в тази комисия, каква е гаранцията, че не се случва в другите комисии.

Кой носи отговорността за протокола?

Веселина Савова:
Служителката, която води протокола, в случая Галина Плугчиева и Председателят на комисията, който също подписва този протокол.

Какво очаквате от Председателя на Общинския съвет?

Веселина Савова:
Пределно ми е ясно, че той не може да следи всяко заседание и всеки протокол. Но е длъжен да обучи хората, които се занимават с това. Те трябва да знаят, че дали им харесва или не, темите, които се поставят, трябва да бъдат отразявани. В случая най-кoмичното е, че аз изрично подчертах, че говоря за протокола.

Какво значи "говоря за протокола"?

Веселина Савова:
Това означава, че ми е ясно, че в момента на поставяне на проблема никой няма да реагира. Но рано или късно този проблем ще избуи и тогава именно протоколите ще показват кой кога е поставил въпроса, кой и как е реагирал и кой не е взел мерки. И ще ви дам един съвсем пресен пример. Сега се обсъжда връщането на имотите на "Спартак" отново на Община Варна. Протоколите от заседанията на Общинския съвет и комисиите са източника на информация за това как са вземани решенията, кой е защитавал прокарването на тази скандална сделка и т.н

Какво смятате, че трябва да се предприеме?

Веселина Савова:
Дали г-н Балабанов ще вземе мерки и какви ще са те, предстои да видим. Аз ще взема своите мерки.

Какви са те?

Веселина Савова:
Ще започнем да отразяваме заседанията и онлайн- в реално време. След което ще бъдат качвани в електронните ни издания и в социалните мрежи. Така никой няма да си позволи да преправя, редактира и т.н протоколите от заседанията.

Желая Ви успех.

Веселина Савова:
Благодаря.

Автор: Надежда Георгиева

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код