The New Work Times: ЕСПЧ може да принуди България да признае еднополовите бракове


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък
22 от 28 страни-членки на ЕС вече предоставят правна защита на двойки от един и същи пол

Европейският съд по правата на човека може да принуди България да признае еднополовите бракове, съобщава The New York Times, цитиран от "Фокус". Съдът разглежда въпроса за признаване на гейбраковете в страните от ЕС, където те не са разрешени, след като Конституционният съд на Румъния е поискал да се произнесе по съдебно дело, заведено от двама мъже, които искат сключеният помежду им брак им да бъде признат от румънските власти.

Юстина Йонеску, румънски адвокат, каза пред Европейския съд по правата на човека, че бракът между двамата трябва да бъде признат въз основа на принципа за свободно движение в ЕС. "Уверени сме в мъдростта на съдиите от Европейския съд и се надяваме, че те ще вземат решение в наша полза и ще сложат край на несправедливостта в Румъния", каза Адриан Коман, който от 2012 г. насам води съдебни битки за това брачният му съюз с американеца Клайбърн Робърт Хамилтън да бъде признат от румънските власти.

Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче заявиха на слушанията в Люксембург, че не желаят терминът "съпруг/съпруга" да се отнася към еднополови съюзи.

Според представители на Европейската комисия, еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС. Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия към момента не предоставят правна защита за еднополовите съюзи.

Българският съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев, който встъпи в длъжност преди две години, е дългогодишен защитник на правата на хомосексуалистите. Грозев е един от основателите на Българския хелзински комитет. Организацията активно работи за признаването на еднополовите бракове и у нас.

Източник: http://legalworld.bg

В категории: Анализи, Новините, Европа,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код