Интервю на президента Румен Радев


Сподели:
28 Ноември 2017, Вторник


Водещ Константин Вълков: Страхът влияе ли във взимането на решенията на един мъж, който е на най-високата позиция? Първо, да вземе нестандартно решение. Второ, страхува ли се от личен провал, ако решението не доведе до успешен резултат.

Румен Радев: Мисля, че ако някой ви декларира, че не се страхува, твърдо ще ви излъже. Професията ми на летец ме научи на две неща. Никога да не пренебрегвам страха, но и да го преодолявам. Страхът за мен е важен индикатор за наличие на опасност. Но не трябва в никакъв случай да му оставаме подвластни. Трябва да се научим да го контролираме, защото ако се поддадем на страха, настъпват едни хаотични действия или пълна парализа на дейността. И затова не трябва да се оставяме в никакъв случай страхът от провал да ни завладява и да се фиксираме върху него, защото губим ценни възможности.

Изключително важно е с какво време разполага един политик да анализира, да оцени обстановката и да вземе решение. Когато това време е малко, води, разбира се, до повишено напрежение и риск, който влияе на вземането на това решение. Но за мен важно е наистина един политик да има необходимата психическа устойчивост, за да бъде адекватен в такива моменти.

Водещ: Кое беше най-трудното Ви решение, което взехте от началото на мандата си тогава или най-трудният Ви ден?

Румен Радев: Мога да кажа кои бяха най-тежките ми дни. Да, вземал съм много решения, тежки решения, непопулярни решения, но най-тежките ми дни бяха, когато посетих наводнените села в Бургаско, когато се срещнах с мъката и отчаянието на хората, с близките на загиналите. Същото изпитах и в Хитрино. Това са ми най-тежките моменти.

Водещ: Спори се дали пилотите или лекарите са онези, които взимат най-бързо решение и са принудени за такова. Вие на какво сте привърженик – на бързото или на бавното взимане на решение и бихте ли дали конкретен пример за едно от двете.

Румен Радев: Аз съм привърженик на правилното решение. Наистина, това са професии, където понякога секундите, дори части от секундите, решават всичко. Но нека да ги разделим. Аз се възхищавам на хирурга, наистина, това са невероятни хора, с невероятна психика, но тяхната психика е насочена към живота на другите. Едва ли мога аз да работя такава професия. Моята настройка е различна, когато знам, че от моята ръка, от моите действия зависи животът на другия човек. Обратно, ако вкарате един хирург в кабината на изтребител и види, че от неговите действия зависи неговият собствен живот, едва ли той ще направи това, което върши и преодолява един летец на изтребител. Това са две различни планети. Това е една тотално различна гледна точка към живота, този на ближния и твоя собствен.

Водещ: Когато вземете решение и в обществото се появят сигнали, независимо от какви групи, че то е грешно, към кого се обръщате за второ мнение, независимо дали е похвала за решението или критика.

Румен Радев: Зависи в каква област е. Аз затова имам екип и, разбира се, че се обръщам за второ мнение, но основно се обръщам отново към себе си. За мен един държавник трябва да има устойчива ценностна система. Защото имаме неговото собствено мнение, продукт на неговата ценностна система, имаме и мнението на обществото. Това са две различни координатни системи и много често мнението на обществото е продукт на медиите. Защото медиите могат да демонизират даден политик, могат и да му излъскат имиджа, дори да е извършил куп прегрешения. Затова, пак казвам, много важно е един държавник да има една устойчива ценностна система.

Водеща Маринела Величкова: А къде е интуицията при вземането на решения?

Румен Радев: Това е наистина спорен момент. Интуицията често ти подсказва да вземеш едно решение, но разумът диктува друго. Това е неизбежен вътрешен сблъсък.

Водещ: По отношение на предишните президенти. Първо, има ли ценен съвет от някого, от когото сте получавали и, второ, това е личен въпрос, имаше ли някой от президентите, който според Вас вдигна най-високо летвата и по някаква причина му се възхищавате като държавник?

Румен Радев: Първо, не съм търсил съвет, а и никой не ми е давал. Но от краткия си едногодишен опит бих казал на хората, които тепърва влизат в политиката, да не се страхуват да влизат в битки. Една битка е загубена само тогава, когато се откажеш от своите ценности. А дори и да не спечелиш, ти постигаш морална победа. Това според мен обогатява политиката с идеи, с позиции и, ако те са стойностни, рано или късно обществото може да ги припознае и наистина да се въдворят в живота.

Що се отнася до предишни президенти, това е институция, към която храня дълбоко уважение, както и към всички предишни президенти. Според мен всеки се е стараел да бъде полезен на България, на своя народ по най-добрия начин според себе си.

Водещ: Кога един президент разбира вътрешно в себе си дали ще иска втори мандат или няма да иска.

Румен Радев: Зависи от отношението към политическата дейност. Според мен за някои хора политиката е поминък, за други е мисия. Аз влязох в нея с ясното убеждение да работя за справедливост, законност, суверенитет, за национално обединение. Много ми е рано да говоря за втори мандат, но ще взема решение, когато преценя.

Водеща: Какво не искате да Ви се случи в този мандат. Нещо, което си казвате, ето това наистина не бих желал да се случва, не бих желал да бъда поставен в ситуация, в която да ми се налага да взимам решение, да заставам срещу или за някого, не бих искал.

Румен Радев: Аз мисля, че преди малко Ви дадох до известна степен отговор на този въпрос. Не искам да изпадам в ситуация, когато трябва да вземам решение под въздействието на някакви условия, което е в противоречие с моите ценности. Не мога да Ви дам конкретен пример, но това според мен е най-тежкото за един политик, за държавник. Защото политикът може много лесно да вземе такива решения, но държавникът не трябва да ги взема лесно.

Водещ: Аз имам един личен въпрос, който ме вълнува, във връзка със служебните кабинети в България и той е следният – ако на Вас като президент Ви се наложи да сформирате служебен кабинет, бихте ли назначили за негов премиер мъж или дама, на която се възхищавате  и дори в някакъв смисъл е по-умна, талантлива, перспективна от Вас, по-силен човек от Вас, защото моето мнение е, че досега се случва обратното.

Румен Радев: По-силен, зависи с какво. Човек е по-силен, както казахте, някой с ум, друг с талант, трети със знания, четвърти с воля и т.н. Разбира се, ако имам пак такъв шанс или съдбата ме изправи пред това изпитание, защото то си е изпитание, да назначавам служебен кабинет, ще търся човек, който да е възможно най-добрият, дори ще се радвам той да бъде по-добър от мен, ако щете във всички области, защото, макар и за няколко месеца, той ще управлява. А за България е важно да бъде управлявана наистина от достойни, силни, знаещи и можещи хора. Така че, нямам абсолютно никакви притеснения, никакви опасения, напротив, търся такива хора.

Водещ: На всички участници в нашия проект задаваме един въпрос, който рисува една прелюбопитна снимка на прехода от различни гледни точки и той е - ако можете да промените едно-единствено нещо за тези 25 години назад, какво би било то. То може да бъде лично, може да бъде…

Румен Радев: Това, което ще Ви дам за пример, не е някакъв еднократен акт, а по-скоро един продължителен процес. Но, ако можех, бих направил така, че България да не бе изоставена, да не бе напусната от над два милиона българи. Това за мен е огромната трагедия на нашето време и това са хора, които напуснаха да търсят щастие и препитание далеч от своята родина. Разбира се, това не е еднократно събитие, това е низ от събития, да, и фактори. Ето, ако можех нещо да променя, това бих променил.

Източник: Радио Дарик

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код