Откриха ръкописа на най-старата история на България


Сподели:
30 Ноември 2017, Четвъртък
Тя е писана от Петър Богдан век преди произведението на Пайсий Хилендарски

Професор Лилия Илиева е открила в италианския град Модена целия ръкопис на най-старата история на България, писана век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Новината първо съобщи проф. Божидар Димитров пред БНТ, а след това тя бе обявена и от Югозападния университет "Неофит Рилски".

Като млад учен във Ватикана Божидар Димитров открил няколко глави от "История на България“ на Петър Богдан Бакшев. Според него българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за печат в Светия град, но след това трудът му се загубил. Едва сега пълният текст на ръкописа е намерен.

За откритието проф. Лилия Илиева пише в новия брой на реферираното сп. „Балканистичен форум“, съобщиха от ЮЗУ. Статията ѝ е озаглавена „Открит е първият трактат върху българската история: Петър Богдан, за древността на бащината земя и за българските неща“.

Проф. Илиева е направила откритието си, работейки по проект, финансиран от Фонд “Научни изследвания“, заедно с екип преподаватели от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет.

За написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич се смята, че е създадена около 1667-1668 г., но е отпечатана след смъртта му през 1674 г. От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.

Сега проф. Илиева обявява, че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник-францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа.

Тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е "За древността на бащината земя и българските неща", а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.

Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд "Научни изследвания" по проект "Гутенберговата революция и българите".

Източник: economic.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код