Турски доклад обвинява Булгартабак в контрабанда


Сподели:
30 Ноември 2017, Четвъртък
Сградата на "Булгартабак" осъмна с надпис "Контрабанда без граници"

Tази сутрин активисти на "Да, България" поставиха надпис пред офиса на Булгартабак - "CONTRABANTABAC corruption without frontiers".

Акцията е свързана с поредния случай, в който остро се повдигат съмнения за криминални дейности, свързвани с "Булгартабак", и отказа на българската прокуратура да реагира адекватно.

От доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) става ясно, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" са се превърнали се в източник на контрабанда в Турция. КОМ съобщава, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак", посочват от партията.

Докладът е изпратен до Международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.
Въпреки сериозността на тези данни и нееднократните ни искания, включително с отворено писмо до Главния прокурор от 14 март т.г., нямаме информация за предприетото от българската прокуратура за разследващи действия по въпроса, който засяга българско търговско дружество и негови филиали извън страната, се посочва в съобщението на партията.

На въпроси на медиите дали прокуратурата ще се самосезира по доклада г-н Цацаров отговори: "за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали", посочват от партията.

Днес се очаква лидерът на "Да, България" Христо Иванов да внесе искане до парламента във връзка с доклада на турските служби. То е за създаването на анкетна комисия по случая. От партията настояват и пред президента Румен Радев да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата. От партията са изпратили писмо с въпросите си и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ с настояване да се проведе съвместно с българските органи разследване по случая.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код