Под обществен натиск БАН поиска разсекретяване на доклада за АЕЦ „Белене“


Сподели:
04 Декември 2017, Понеделник
В публичното пространство изтече междинен вариант, според който централата не е изгодна при нито един пазарен сценарий

След като в публичното пространство изтече междинен вариант на доклад, изготвен от Българската академия на науките (БАН), според който АЕЦ „Белене“ е неизгоден проект при нито един от 90-те пазарни варианти, БАН спешно поискаха от БЕХ да разсекрети окончателния вариант, представен минали я месец, в който обаче при 2/3 от сценариите проектът е изгоден.

На специална пресконференция по случая директорът на икономическия институт на БАН проф. Александър Тасев, който водеше проекта по изготвяне на доклада, изрази надежда, че в следващите няколко дни БЕХ ще разреши публикуването му, като до края на днешния ден ще бъде пусната молбата до изпълнителния директор на холдинга.

„Никой не е упражнявал натиск върху БАН да променя резултатите в анализа“, категоричен беше Тасев, цитиран от publics.bg. Според него в момента, в който се публикуват подробностите, ще се види, че всички анализи от междинния доклад, са били включени и в окончателния, предаден на БЕХ на 14 ноември.

„Това, което екипът на БАН предаде на 15 септември на БЕХ като Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2, като вторият се отнася за АЕЦ "Белене", всичко това, което беше дадено тогава, беше включено като резултати в окончателния доклад, предаден на 14 ноември", посочи проф. Тасев. Според него незнанието и липсата на поглед върху материалите е сериозен проблем за разбирането на резултатите, които са постигнати.

Той поясни, че освен докладът за АЕЦ "Белене" ще бъде поискано разрешение за публикуване на всички резултати, свързани с обосновката на това, което е изведено по отношение на ядрения проект. Те касят прогнозите за развитието на икономиката, потреблението, развитието на пазарите, на състоянието на сегашните електропроизводствени мощности и други.

Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код