ЕС включва повече от 20 държави в „черен” списък на офшорките


Сподели:
05 Декември 2017, Вторник


Повече от 20 държави могат да бъдат включени в "черен" списък на ЕС с данъчните убежища. Това става в опит за противодействие на агресивното укриване на данъци, пише вестник "Файненшъл таймс".

В черновата на списъка, изготвен от Група "Кодекс за поведение", в която влизат данъчни експерти от страните членки на ЕС, са включени 25 държави. Но най-малко 4 от тях - Панама, Самоа, Гуам и Маршаловите острови, най-вероятно ще бъдат извадени от списъка, тъй като те в последния момент са обещали да проведат реформи. Също така отсрочка са получили и засегнатите от големите урагани в Атлантическия океан държави. Те ще трябва да отговорят на исканията на ЕС до февруари 2018 г.

ЕС трябва да реши кога списъкът трябва да бъде обновяван, как ще проследят дали има напредък в прокарването на обещаните реформи и какви санкции да се налагат на засегнатите държави.

Британската неправителствена организация "Оксфам" смята, че в подобен списък трябва да влизат 35 държави, включително страните членки на ЕС Люксембург, Ирландия, Холандия и Малта.

Разкритите през миналия месец Paradise Papers принудиха ЕС да ускори прокарването на плана за изготвяне на "черен" списък с офшорките.

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код