Елена Поптодорова стана вицепрезидент на атлантическа организация


Сподели:
05 Декември 2017, Вторник
Елена Поптодорова беше избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел.
Тя е получила подкрепата на повече от 2/3 от гласуващите национални поделения, съобщиха от Атлантическия клуб в България (АКБ).

Поптодорова е дългогодишен дипломат, беше посланик на България в САЩ, говорител на Министерството на външните работи и народен представител в българския парламент, а понастоящем е директор в АКБ.

АТА е създадена през 1954 година като мозъчен тръст на НАТО и днес има за членове 37 национални клуба. С участието на дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и на академичните и научни среди, АТА участва в разработването на трансатлантическа политика в областта на сигурността и отбраната.

През 1996 г. българският Атлантически клуб стана първият член на АТА от държава извън НАТО, а Соломон Паси беше първият президент, избран от ненатовска държава. През 1997 г. България беше първата държава извън пакта - домакин на Генералната асамблея на АТА, припомнят от АКБ.

През март името на Елена Поптодорова беше замесено в скандал, след като полската полиция съобщи, че е била задържана и глобена за кражба на козметика за близо 400 евро на летището във Варшава. Тя категорично отрече да е извършила кражба и заяви, че не би заложила репутацията си за подобно нещо, тъй като може да си позволи подобни покупки. Поптодорова обясни, че става дума за "нелеп инцидент", при който без да иска пъхнала в чантата си скъп крем за лице, докато говори по спешност с възрастната си майка по телефона. Тя се закани да съди всеки за "медийната вакханалия" срещу нея.

Наложи й се обаче да подаде оставка като като директор на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК), който оглавяваше.

Източник: dir,bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код