БНБ нямало как да не одобри Стоян Мародиев за шеф на Банката за развитие, отговарял на критериите


Сподели:
06 Декември 2017, Сряда


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред Би Ти Ви, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР). Тъй като покривал всички изисквания по закон, от БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста.

Радев уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ. Мавродиев беше и единствен кандидат за поста, а ръководителят на БНБ обяви, че ако някой иска той да не заема тази позиция, то тогава трябва да промени критериите в закона. Изказването му беше в отговор на искането на пет партии ("Движение Да България", ДСБ/Нова република, "Зелените", БЗНС и ДЕОС) БНБ да не одобрява кандидатурата му.

По думите на Радев Банката за развитие трябва да подпомага важни за държавата проекти. Тя нямала специален статут и ако някоя от банковите регулации бъде нарушена, то тогава веднага ще ѝ бъде направена проверка.

Левът и банките са стабилни

Управителят на БНБ каза още, че левът и банките са стабилни. Същото се отнасяло и за Валутния борд. Той добави, че хората не трябва да се притесняват за спестяванията си, които държат на влог.

"Банковият сектор е в много добра кондиция, кредитната активност се увеличава. Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната", заяви Димитър Радев, като уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена.

Според него влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката. Технически България била напълно готова, но за Радев първо националната валута трябва да се присъедини към този механизъм, а след това и самата държава.

Биткойните не са пари, а стоки

Управителят на БНБ коментира и набиращите все по-голяма популярност биткойни. По думите му това не е валута, а един спекулативен актив. Той уточни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути.

"Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация", каза още Радев.

Той добави, че изчезналите близо 4 млн. лв. от сметките на бившия футболен национал Мартин Петров е частен случай и няма риск за другите клиенти. Според него парите ще бъдат възстановени.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код