Днес президентът Румен Радев ще лети първи път на "Рафал"


Сподели:
06 Декември 2017, Сряда


На връх Никулден президентът Румен Радев ще пилотира „Рафал“ - един от най-добрите съвременни многоцелеви изтребители, който е на въоръжение на френските ВВС.

Полетът е подарък от президента на Франция Еманюел Макрон, по чиято покана българският държавен глава е на тридневно работно посещение, което приключва днес

"За мен това е сериозен подарък от президента Макрон, той ми го предложи, а на такова предложение няма как да се откаже", разказа с усмивка Радев в Париж.

Изпитанието е сериозно, защото това няма да е полет за шоу - в небето на Франция българският държавен глава ще прави истински „прихвати“, ще демонстрира уменията си във „въздушни боеве“. Ще бъде включен официално в графика на ВВС на Франция. Полетът на Радев на френския суперизтребител „Рафал“ ще трае близо час и половина, по време на който френската държава поема отговорност за живота на българския президент.

Самолетът „Рафал“ е двуместен. В едната кабина на изтребителя ще бъде Радев, в другата - французин. Управлението на машината е абсолютно еднакво и в двете кабини. „Няма как държавата да те пусне в чужд самолет да изпълниш полет сам“, поясни за Епицентър.бг президентът преди да отпътува за Франция.

И за Румен Радев полетът е огромна отговорност, въпрос на професионална чест и разбира се, държавнически акт.

Източник: faktor.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код