Александър Манолев: Защитата на потребителите е сред основните акценти на българското европредседате


Сподели:
06 Декември 2017, Сряда


Защитата на потребителите е сред основните акценти на предстоящото българско европредседателство, обяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той се срещна с президента на Европейската организация за защита на потребителите Орян Бринкман, който му връчи меморандум с приоритетите за потребителите. Документът се фокусира върху онлайн правата и съдържа промени, които организацията ще предложи през следващата година.

Европейската организация за защита на потребителите редовно връчва подобни документи на страните, които поемат председателството на Съвета на Европейския съюз.

От България президентът й Орян Бринкман поиска: Комисията подготвя нови предложения за пролетта на 2018 г. Това, което се нарича нова сделка за потребителите. Искам да спомена и за правните гаранции за връщане или подмяна на закупени продукти. Европейският съюз се опитва да хармонизира това право на всеки потребител по отношение на двегодишна гаранция, но аз например, идвайки от Швеция, имам три години гаранционен период, така че ние се обръщаме към българското председателство да вземе предвид този въпрос и да не намалява гаранциите, които някои страни вече имат.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев обеща приемственост в европейската политика при защитата на потребителските права, но подчерта и акцентите, които България ще внесе.

Правата и на сигурността ни онлайн, опасността от кибератаки, премахване на разликите, когато плащаме онлайн с различни валути, мерките за гарантиране качеството на храните, особено за деца, и общо за качеството на храните, които се консумират в Източна и Западна Европа, обясни Манолев. /bnr.bg


В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код