Цацаров и шефовете на службите бяха извикани в парламента за доклада за подслушване


Сподели:
06 Декември 2017, Сряда
Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Валентин Радев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев бяха поканени от парламента да присъстват на обсъждането на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2016 година.

На гласуването бяха поканени също Андон Ненов, директор на ресорната дирекция в ДАНС и Бисер Борисов, зам.-председател на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Те бяха поканени по предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ. Четенето на доклада ще бъде първа точка от седмичната народна програма и депутатите излязоха в почивка за да изчакат шефовете на службите да се предвижат.

Точката трябваше да бъде първа по предложение на БСП, тъй като опозицията има право да определя дневния ред на Народното събрание всяка първа сряда от месеца. По предложение на председателя на правната комисия Данаил Кирилов точката беше сложена на трето място с мотив, шефовете на службите да имат време за да стигнат до парламента. Таско Ерменков от БСП предложи в такъв случай работното време на парламента да бъде продължено до гледането на доклада за да не се заглуши доклада, но предложението беше отхвърлено от мнозинството.

След това думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Допуснахте грубо нарушение на парламентарния правилник, който има силата на закон, каза Нинова. Тя припомни, че според правилника предложението направено от опозицията в първата сряда да месеца става първа точка. Според Нинова това е направено, за да се скрие истината. "От какво ви е страх? От истината? За пореден път ГЕРБ искат да се скрия от истината, защото ги е страх от това, което ще последва", каза Нинова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ се качи на трибуната и поиска 30 мин почивка, "за да може да дойдат лицата". "Нямаме право още почивка. Гласувано е", отговори му председателят на парламента Цвета Караянчева. Тогава Кирилов направи предложение за прегласуване и прекъсване. Така, след гласуването, точката, която беше първо първа в дневния ред и стана трета, пак стана първа.

Преди дни председателят на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ Бойко Рашков съобщи, че процентът на подслушваните през 2016 г. политици, магистрати и журналисти е около 10 процента от общия брой на приложените СРС. "Изкушавам се да дам нарушенията в ДАНС – има драстични и многобройни нарушения", каза тогава Бойко Рашков.

Източник: dnevnik.bg

В категории: , България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код