Евродепутатът Емил Радев: Долу ръцете от КОНПИ! Атаката на Прокопиев е недопустима


Сподели:
13 Декември 2017, Сряда
Емил Радев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. През 2009 г. е избран за депутат в 41-то Народно събрание от ГЕРБ във Варна, а през 2013 г. и в 42-то Народно събрание. Участва в комисиите по правни въпроси, контрол на европейските фондове, борба с корупцията, и конфликт на интереси и парламентарна етика. Вносител на редица законопроекти в защита на неплатежоспособните българи, затруднени да плащат задълженията си. Вносител на мерки срещу имотната мафия, както и на предложения, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и ограничения върху банковите запори.Евродепутат е от 2014. Избран от листата на ГЕРБ и член на Европейската народна партия.

Потърсихме мнението на г-н Радев по горещата тема със запорираните имоти от КОНПИ на стойност близо 200 милиона на скандалния обвиняем бизнесмен Иво Прокопиев. как европейските институции оценяват комисията и недопустими ли са обвиненията му към Борисов и Цацаров.  

- Г-н Радев, как си обяснявате действията на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев спрямо Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)?

- Недопустима е такава атака срещу държавна институция, още повече, че тя има особено важни функции по изземване на незаконно придобито имущество. Комисията е една от институциите, която е създадена с тясно сътрудничество с Европейската комисия и нашите европартньори.  България има едно от най-прогресивните законодателства за отнемане на незаконно придобито имущество в целия ЕС. Миналата година организирах в Брюксел в Европейския парламент кръгла маса на темата за отнемане на незаконно придобито имущество и там бяха представители на сходните органи от Великобритания, Ирландия, Италия и представители на Европейската комисия, които наблюдават тези процеси и мога с пълна увереност да кажа, че ние сме една от петте държави в ЕС, които имат такова законодателство, което позволява без влязла в сила наказателна присъда да се отнема незаконно придобито имущество, наред със страни като Великобритания, Ирландия, Испания и Италия. 

- Как европейските институции оценяват КОНПИ?

- Както виждаме и в мониторинговите доклади винаги дейността на КОНПИ е била приветствана, била е оценявана отлично. В един такъв момент, когато и в последния доклад също работата на комисията следва да се запази като дейност и да не се възпрепятства по никакъв начин дейността на тази комисия, беше оценено в доклада на ЕК. Този орган винаги е имал пълното одобрение в Брюксел, долу ръцете от него! Имаме признанието на европейските институции, на ЕК, в мониторинговите доклади винаги е била абсолютно положителна оценена работата й и междувпрочем всички от опозицията, които в момента атакуват КОНПИ, да не забравят, че те искаха да има такова разширено разследване, когато се приемаше законодателството в 41-вото НС за правомощията на тази комисия. Нека да не делим на наши и ваши разследванията от комисията, защото законът е един и трябва да се прилага независимо кой е мишена, дали е бизнесмен, дали е наркотрафикант. Щом има случай на незаконно придобито имущество, то трябва да бъде отнето в полза на държавата и това е принцип в целия ЕС.  Престъпниците най ги боли, като им отнемеш парите, които са спечелили с престъпна дейност. В един момент такава атака срещу комисията, срещу нейния председател, е недопустима. Законът задължително повелява, когато има разследване срещу дадено лице, информацията автоматично отива от прокуратурата в КОНПИ и тя е длъжна да провери доходите на това лице и дали те не са придобити от незаконна дейност. 

- Как ще коментирате атаките на Иво Прокопиев срещу министър-председателя Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров? 

- Явно това е защитната теза. Все пак има компетентен съд, който може единствено да се произнесе кой е виновен и кой е невинен. Разбира се, и всички действия на КОНПИ подлежат на съдебен контрол. Ако някой смята, че понякакъв начин са накърнени правата му, има всички правни възможности да се защити. В отбранителната си теза да се включва нападение срещу всички български институции от министър-председателя, през магистрати и КОНПИ, е недопустимо да атакуваш цялата държавност, само и само да докажеш, че си прав в един процес. Защитени са правата на всеки, комуто е повдигнато обвинение, на когото по някакъв начин е запорирано имуществото. Щом съдът е преценил, че има достатъчно данни да наложи запор върху имуществото на разследван от комисията, значи има достатъчно доказателства. Нека да оставим комисията да си свърши работата. Много е тревожно, че е изтекла информация по този казус и са предприети действия, които да предотвратят разследването и налагането на санкции и това трябва много добре да се провери от компетентните служби, защото така е направено производството, че до налагане на запорите по никакъв начин да не изтича информация, за да не може да се прехвърля имущество и да се възпрепятства дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество.

  -Както виждаме, г-н Прокопиев е бързал да закрие 4 дружества в Кипър дни след старта на проверката.

- Виждаме, че има закрити фирми в Кипър, заради което може да се подозира теч на информация от комисията и тук наистина трябва да се вземат мерки, защото е много вероятно дейността и да не бъде особено ефективна в първоначалната фаза, когато се налагат обезпеченията с цел да не може да се покрие имуществото, което е придобито от незаконна дейност.
Източник: blitz.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код