Червен лук срещу грип и инфаркт


Сподели:
10 Януари 2018, Сряда
Вижте ползите от червения кромид лук, който все още е на второ място след белия си събрат в природната аптека, макар че последните научни изследвания го нареждат пред него.

Доказано е, че червеният лук съдържа етерични масла и органични киселини, които имат благотворно влияние върху организма. С по-мек вкус от белия кромид лук, той се приема по-лесно в суров вид и е безценен за салати и сандвичи.

Наред с благоприятния ефект върху храносмилането: увеличава апетита, повишава отделянето на стомашни сокове и подобрява усвояването на погълнатата храна, се предполага, че има противораково действие,пази от простуда и грип, кашлица, бронхит и сърдечни заболявания, полезен е за зъбите и венците.

Червеният лук предотвратява развитието на сърдечносъдови заболявания
Резултатите от проучване, проведено под ръководството на д-р Зен Ю Чен от университета в Хонконг, показват, че този червен зеленчук, често използван в средиземноморската и индийската кухня, помага за премахването на лошия холестерол, което предпазва от сърдечни удари и инсулти. В същото време червеният лук запазва нивото на добрия холестерол, който има защитен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Учените направили експеримент с хамстери, хранени с продукти с високо съдържание на мазнини два месеца. На част от опитните животни бил даван и червен лук към храната. След края на периода било установено, че при хамстерите, които са получавали червен лук, нивото на лошия холестерол, т.е. липопротеините с ниска плътност (LDL), е спаднало средно с 20 на сто. Но в същото време не е отчетено намаление на нивата на т. нар. добър холестерол.

Червеният лук подпомага паметта и повишава положителните емоции
Японски учени направили това откритие за ползите от хапването на червен лук. Известно е, че в лука се съдържат лесноусвояеми от организма съединения на сярата (те придават и специфичния му мирис). Попадайки с кръвта в мозъка, тези съединения подмладяват клетките му и стимулират тяхната работа. Това съдейства за възстановяване на човешката памет и повишава възприемчивостта към положителни емоции.

Червеният лук пази от сенна хрема
До този извод стигнали холандски изследователи. Според тях противоалергичният ефект на червения лук се дължи на съдържащия се в него кеврцептин - естествен антихистамин и противовъзпалително средство. Специалисти твърдят, че лукът съдържа 3 пъти по-високо количество от веществото в сравнение с къдравото зеле и 10 пъти повече от броколито.

Рецепти от народната медицина, подкрепени от учените:
Специалистите съветват да се приема редовно каша от настърган червен кромид лук и мед в съотношение 1:1 особено от хора, които са предразположени към атеросклероза. Профилактичната доза е по 1 ч. л. 3-4 пъти дневно, а за лечение - по 1 с. л. 2-3 пъти дневно.
Същата лучено-медна кашица може да се ползва при дерматологични проблеми - лечение на пъпки, защото сяросъдържащите вещества подпомагат тяхното премахване.
За профилактика на грипа се препоръчват инхалации с червен лук. Процедурата се прави няколко пъти дневно, като се вдишват изпаренията на прясно настърган лук.
Източник: rozali.com

В категории: Здраве, , , , , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код