Икономиката е силна въпреки срива на Уолстрийт, успокояват от Белия дом


Сподели:
06 Февруари 2018, Вторник
От Белия дом коментираха, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е "много развълнувана от силата на икономиката" в отговор на запитвания относно срива на фондовата борса в понеделник.

"Пазарите се колебаят в краткосрочен план. Всички го знаем. Тези колебания се случват по редица причини. Но фундаменталните показатели на тази икономика са много стабилни и тя върви в правилната посока - особено за средната класа", изтъкна говорителят на Белия дом на път за Синсинати, където Тръмп изнесе реч, възхваляваща скорошната му данъчна реформа.

"Вниманието на президента е насочено към нашите фундаментални икономически показатели - силният растеж на американската икономика, исторически ниската безработица и растящите заплати", допълниха от Белия дом.

Американските фондови пазари отбелязаха рязък спад вчера, като всичките три основни индекса отбелязаха спад от около 4 процента. Индексът Dow Jones отбеляза най-сериозния си спад от финансовата криза от септември 2008 г. насам с 1 175 пункта. Тенденцията към спад продължава от петък, когато Dow падна с 650 пункта.

Фондовият индекс Дау Джонс падна в понеделник с 1175 пункта или 4.6%, което е най-големият дневен срив от 2008 г. - времето на финансовата криза, предадоха информационните агенции.

На 29 септември 2008 година беше регистриран спад на индекса със 777.68 пункта, когато американският Конгрес не одобри отпускането на 700 милиарда долара държавна помощ след колапса на банката "Lehman Borthers".

Сега инвеститорите следят всеки знак за промяна в икономическите прогнози с очакване основната лихва да тръгне нагоре.

В петък американското министерство на заетостта публикува статистика, според която заплатите са нараснали по-бързо от предполаганото. Това увеличава риска от нарастване на инфлацията заради повишените разходи.

За да противодейства на инфлационния натиск, американската централна банка ще трябва да увеличи лихвите. Това буди безпокойство у инвеститорите, които очакваха, че основната лихва няма да се увеличава по-често от два-три пъти в годината.

. Индексът загуби общо 1800 пункта за последните 2 дни, което е най-големият спад на акциите в САЩ през последните 6 и половина години.

Вълната от разпродажби на акции, започнало в края на миналата седмица, се пренесе и върху азиатските и европейските борси. Японският индекс Nikkei се понижи с 7% до близо 4-месечно дъно, след което се възстанови до 4.7% спад.
Акциите в Тайван изгубиха 5.5%, а основният индекс в Хонконг спадна с 4.9%, съобщи BBC.

Лондон, Франкфурт и Париж започнаха деня с рязък спад и нови загуби до 3%.

В Австралия индексът ASX падна с 1.56%.Вълната от разпродажби на акции, започнало в края на миналата седмица, се пренесе и върху азиатските и европейските борси. Японският индекс Nikkei се понижи с 7% до близо 4-месечно дъно, след което се възстанови до 4.7% спад.
Акциите в Тайван изгубиха 5.5%, а основният индекс в Хонконг спадна с 4.9%, съобщи BBC.

Лондон, Франкфурт и Париж започнаха деня с рязък спад и нови загуби до 3%.

В Австралия индексът ASX падна с 1.56%.
Сривът идва след добри години за инвеститорите. През 2017 година индексът Дау Джонс е нараснал с 25%. Положителният инвестиционен климат беше подкрепен и от голямата печалба и ниските лихвени проценти, отбелязват световни агенции.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код