Колко са анонимни "анонимните" анкети в детските градини


Сподели:
07 Февруари 2018, Сряда
След случая с насилие над деца в детска градина "Брезичка" в Бургас, Община-Варна е предприела действия за изясняване на ситуацията в детските градини на Варна.

В момента се провеждат анонимни анкети, с които се допитват родителите дали желаят поставяне на камери в детските заведения.
Допитването е изготвено от Дирекция "Образование и младежки дейности" в кметската администрация.

То включва 4 въпроса, отнасящи се до „нагласите и потребностите по отношение на посещаемостта и достъпа на децата до ясли и градини".

В първия въпрос родителите трябва да оценят сутрешния прием на детето. Те трябва да изберат един от три отговора: "удовлетворява ме", "частично ме удовлетворява" и "не ме удовлетворява".

Във втория въпрос се пита дали персоналът и учителите проявяват индивидуален подход и разбиране към потребностите и характера на детето.

Третият въпрос гласи: "Кое е най-важното за Вас и детето Ви по отношение на посещението в детската градина/яслена група".
Под него са изброени пет възможни отговора: "да няма деца, които проявяват насилие спрямо околните", "персоналът/учителите да проявяват индивидуален подход и разбиране към потребностите и характера на Вашето дете/деца", "инфраструктурата/материалната база и условията да са добри", "персоналът/учителите в групата да спазват добрия тон спрямо децата в групата", "детската градина/яслената група да осигурява високо ниво на безопасност/съоръжения, среда, охрана".

Последният въпрос в анкетата е свързан с видеонаблюдението в детските градина, като родителите трябва да отбележат един от следните отговори: "Да", "Не" и "Не мога да преценя". В края на листа, участващият в допитването трябва да отбележи от какъв пол е родителят, както и на каква възраст е.

Майка на дете пожелала анонимност, заради анонимната анкета, ни разказа по-подробно за ситуацията в детска градина "А.С.Пушкин":

- Не бих казала, че допитването, което се прави, във връзка с поставяне на камери в детските заведения, е анонимно, тъй като бланката се дава от госпожата сутринта на родителя. Той я взема, попълва я, след което я връща обратно на госпожата, а тя я отнася на бюрото си. Тази анкета е загубила своята анонимност в момента, в който е взета от госпожата. За да е анонимна, тя трябва да е на обособено за целта място, където да се пусне от родителя. Да бъде сложена или в плик, или в кутия, до която единствено само родителят има достъп. Това в момента, което се прави, изобщо не е анонимно.

Vlastta.com: Задължително ли е попълването на анкетата от родителите?

- Госпожата, сутринта вършеше поставените задачи. Както и снощи, учителката която ме посъветва да попълня анкетата и да я оставя на бюрото, след като взех детето си от градина. Нека се замислим, какво означава това? Къде е анонимността?

Vlastta.com: Тъй като анкетите са изготвени от Дирекция "Образование и младежки дейности" в кметската администрация, свързахте ли се с някой от Община Варна, за да сигнализирате за това?

- Да. Аз отказах да попълня анкетата и да я предам при тези условия. В 9:15 часа се свързах с г-жа Славничка Ангелова, която е главен експерт „Детски градини“ към Община Варна. Запознах я със ситуацията в ДГ „Пушкин“. Междувременно се свързах и с майки от други детски градини във Варна, които казаха, че при тях ситуацията е същата. Госпожата дава на родителя бланката, след това я взема. Госпожа Ангелова ме увери, че те са имали изискване да бъдат създадени условия за протичане на анонимното анкетиране на родителите. Но такива условия няма и то не само в ДГ „Пушкин“, за още две детски градини със сигурност мога да кажа. Анонимността е категорично компрометирана и резултатите също не може да са надеждни.

Vlastta.com: Какъв беше отговорът на кметската администрация? Контролират ли по някакъв начин дали анкетите протичат при определените условия за анонимност?

- Фактът, че по този начин се провежда самото анкетиране, означава, че няма контрол, т.е. няма кой да контролира този процес. Г-жа Славничка Ангелова ме увери, че допитването ще бъде направено наново и при съответните условия. Тук, обаче, става въпрос за ДГ „Пушкин“. A другите градини, каква е ситуацията? Ако няма подаден сигнал, няма как да се разбере как протича анкетирането при тях. Ако се правят анкети и се цели адекватен и точен отговор от родителите, то нека се направят по правилния начин. А правилният начин е да се контролира този процес от възложителя - в случая Община Варна.

Източник: vlastta.com

В категории: Интервюта, , Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код