„Газпром”: Европа трябва да реши – руски или американски газ


Сподели:
09 Февруари 2018, Петък


Скоро Европа ще изпита недостиг на газ и скок на цените, ако се опита да разчита на американски газ за покриване на растящото търсене вместо да увеличи доставките на газ от Русия.

Това предупреди руският енергиен гигант "Газпром" пред "Ройтерс".

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се намеси на енергийните пазари с предлагане на американски газ на Европа и Азия, позовавайки се на необходимостта да намали влиянието на Русия и държавите от ОПЕК.

Руските доставки на газ за Европа са все по-политизирани, откакто Москва на няколко пъти спира доставките за Украйна през последното десетилетие заради спорове за цената и след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

Западът обвинява Москва, че използва газа като политическо оръжие. Русия пък обвинява Запада, че блокира нови газови проекти по политически, а не по икономически причини.

Заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев заяви, че има достатъчно газ за Европа и Азия, но е време Старият континент да реши за източника си на газ. "Европа напълно греши, когато допуска, че няма да имат нужда от много допълнителен газ и ако те се нуждаят от газ, могат да го набавят извън Русия", предупреди той.

Износът на руската компания се увеличи с 8% през 2017 г. до 194 милиарда кубически метра, като 35% са доставени на Европа.

Медведев подчерта, че делът за Европа може да достигне над 40% заради увеличеното търсене на Стария континент.

Много сериозни анализатори ще излязат с модел, за да ви покажат, че Европа скоро ще се изправи пред критично положение с газа и стремглаво увеличение на цените, изтъкна той.

Можем да доставим газ колкото е необходим за Европа, макар че навлизаме в нов пазар в Китай. Но Европа трябва да реши сега. Те трябва да започнат да обмислят кой ще покрие допълнителното търсене след 2025 г. За съжаление няма енергиен диалог между Русия и ЕС, каза Медведев.

Той допълни, че ако "Газпром" изгради навреме две нови тръби до Европа - Северен поток 2 в Балтийско море и "Турски поток", това ще бъде достатъчно за балансиране на растящото търсене.

Втечненият газ няма да може да покрие дупката, поясни руският представител и добави, че доставките на САЩ ще останат умерени и Катар вероятно ще доставя голямо количество предимно на азиатските пазари.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код