Иван Коларов: Електромобилите носят печалба след поне 7 години експлоатация


Сподели:
14 Февруари 2018, Сряда

Иван Коларов е управител на компанията fleet-surveys, която е специализира в пазарни анализи, консултантски и маркетингови услуги в сферата на служебните автопаркове и всички стоки и услуги, ползвани от тях. През миналата година фирмата завърши поредното свое изследване сред ръководителите на автопаркове, като обхвана над 3000 професионалисти от бранша. Разговаряме с Иван Коларов за основните тенденции, които проучването очерта.Какви са основните тенденции в развитието на служебния автопарк в страната от последните една-две години?

- Нека първо уточня, че с термина "служебен автопарк" дефинираме само автомобилите, придобити и използвани от местни юридически лица на територията на страната, т.е. изключваме автомобилите, придобити от физически лица, както и изнесените за употреба извън страната. Сегментите са много, но като цяло става въпрос за около 127 хиляди юридически лица с ползвани от тях над 530 хиляди автомобила в движение към началото на 2017 г.
Макар и бавно този парк става по-млад и по-ефективно управляван, отколкото преди две години. Нашият индекс на началниците на автопарк (fleet managers index) говори и за умерен оптимизъм относно бъдещето на бизнеса на фирмите със служебни автомобили. При по-малките автопаркове, т.е. тези с под 20 автомобила, се забелязва малко повече предпазливост в сравнение с по-големите такива.

На каква основа правите извода за това, че служебните автомобили се управляват по-ефективно?

- За това съдим по множество независими показатели. Така например сред парковете с 50 и повече автомобила, през миналата година повече от половината вече използват някакъв вид специализиран софтуер за управлението на автопарка, докато преди две-три години само около 30% правеха това. Това е сравнително бърз темп на промяна в посока към постигане на по-висока ефективност, но и резервите все още са големи.


Според изследванията ви оперативният лизинг увеличава попуярността си като метод на придобиване на автомобили от фирмите. Какво стои в основата на този процес?

- Според данните от последното ни национално изследване през първото полугодие на миналата година, сред фирмите с над 100 автомобила вече 22% ползват оперативен лизинг като начин на придобиване на автомобили, а преди две-три години този дял беше само 12%. При по-малките автопаркове този дял е все още едноцифрен: тези фирми са по-предпазливи, но пък са много повече на брой.

Що се отнася до най-привлекателните страни на оперативния лизинг, от финансова гледна точка това, разбира се, е факта, че лизингодателят поема риска за остатъчната стойност на автомобила, но от оперативна гледна точка може би по-голямото му предимство е възможността целият процес по поддръжката и администрацията на парка да бъде прехвърлен към лизингодателя, ако сделката е и за флийт мениджмънт. Или с други думи, фирмата може да се фокусира върху основния си бизнес и да аутсорсва почти цялата грижа за автомобилите си.

Макар и да расте, оперативният лизинг у нас е още далеч от нивата, достигнати дори в съседна Румъния или Турция, да не говорим за по-развити западноевропейски пазари. Така че очакваме този ръст да продължава.

Каква реакция сред фирмите предизвиква т.нар. данък уикенд? Забелязва ли се тенденция фирмите изобщо да се освобождават от фирмените си автомобили, когато те не са жизнено необходими за дейността на фирмата?

- Според няколко независими източника, включително фирми с автопаркове, лизингодатели, Централния регистър на особените залози и други, до средата на тази година имаше нарастване на броя на дружествата, прехвърлящи свои автомобили на физическите лица – свои служители, въпреки усложненията, които поражда нужното влизане в дълг от страна на физическото лице, ако автомобилът се ползва по лизингов договор.


Отделно започват да навлизат и схемите, при които фирмата предлага на служителите си алтернатива на материалната придобивка, наречена служебен автомобил, под формата на "кеш надбавка". Това повишение на заплатата може да е без специални условия, но може и да е с конкретната цел придобиване на автомобил, като автомобилът обаче се придобива от служителя като физическо лице, а не от фирмата. Всички тези, а и други форми се практикуват отдавна в по-развитите пазари и можем само да очакваме разнообразието им да нараства и у нас.

Има ли нещо, в което не следваме, а сме изпреварили останалите пазари?

- Да, най-очебиен е вероятно примерът с навлизането на GPS системи за проследяване и управление на фирмените автомобили. Нивото на тяхното навлизане у нас нараства без прекъсване всяка година от 2011 г, когато направихме първото си национално изследване и сега то е най-високото, което сме срещали където и да е в Европа.

При автопарковете с над 100 автомобила имаме практически пълно насищане, но дори и парковете с 6 до 10 автомобила например достигнаха тази година нива от около 40% навлизане на GPS системи.

Резонен е и въпросът каква част от потенциала на GPS системите се оползотворява на ниво автопарк, а в национален план и как този потенциал би могъл да се използва от планираната нова тол-система. Но поне възможността за постигане на по-голяма ефективност по този начин е налице.

Електрификацията е тема, която в последно време вълнува все по-силно света на автомобилната индустрия. Какво е практическото й отражение във фирмения автопарк у нас?

- Сегментът у нас към момента е миниатюрен. Дори ако включим всички видове електроавтомобили (хибриди, плъгин хибриди и електрически), в най-добрия случай тази група може да достигне 0.5% от общия служебен автопарк до година-две. От толкова ниска база ръстът, изчислен като процент годишно нарастване може да бъде впечатляващ.

Натрупаният опит, който наскоро обобщихме за Българската асоциация за електрически превозни средства, говори, че ако един автопарк цели да извлече икономическа изгода от своите придобити нови електрически превозни средства, спрямо тези с двигатели с вътрешно горене, изчислени като пълни разходи в жизнения им цикъл, той трябва да планира да ползва тези електромобили поне за период от 7-8 години.

Засега технически това изглежда напълно постижимо и не един и два автопарка го прилагат на практика. Пречките пред по-бързото навлизане на електромобилността са други.


На първо място, това е тотално нов бизнес модел, при който продажната цена на продукта е значително по-висока, а потоците следпродажбени приходи за доставчиците и обслужващия сектор са рязко съкратени. Да се приспособи цялата система към него не е нито лесно, нито безболезнено.

При финансирането лизингодателите имат основателни притеснения, когато се налага да определят остатъчната стойност на подобен актив за далеч напред без реална пазарна история. Затова за да се стигне до максималния шестгодишен срок на лизинговите договори, често се налага след четвъртата година рискът да се поема от дилъра или вносителя.

Има и елемент на чисто психологическа преграда за всички в отрасъла, които са привикнали да мислят за друг тип автомобил и във времеви отрязъци от средно по 4 години и това важи както за крайния клиент - автопарк, така и доставчиците му. Нужната публична зарядна инфраструктура се изгражда много бавно.

И не на последно място, на малък пазар като нашия често самите вносители и дилъри в момента се налага да чакат много дълго, за да набавят нужния електромобил, което отказва някои клиенти, а други насочва към вторичния пазар в Западна Европа.
Източник: dnevnik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код