Евродепутатът Момчил Неков: Настояваме за икономически мерки за подпомагане на пчеларския сектор


Сподели:
02 Март 2018, Петък
Трябва да се въведе категорична забрана на пестицидите, които убиват пчелите и застрашават биологичното разнообразие

Водещ: Европейският парламент прие доклад, в който се призовава за повече действия за защита и по-добра подкрепа на европейския пчеларски сектор. Г-н Неков, какво се случи днес на гласуването на доклада за пчелите в Европейския парламент?

Момчил Неков:  Първо искам да дам малко информация на нашите слушатели, че пчелите помагат за биоразнообразието – 84 % от растителните видове и 76 % от производството на храни зависят от тази услуга, която те дават, опрашване. Днес приехме доклад, в който призоваваме за повече действия за защита и по-добра подкрепа на европейския пчеларски сектор. Мерките в доклада включват увеличаване на средствата на Националната програма за пчеларството. Тук говорим за минимум 50 % увеличаване на националните пчеларски програми, подобряване на здравето на пчелите. Това, което е записано в доклада, една от мерките, е забрана на вредните пестициди. Вчера европейският орган за безопасност на храните излезе със становище за три неоникотиноиди, които са изключително вредни и са една от причините за смъртност при пчелите. Има забрана, но в България се използва дерогация, т.е.  възможност за периоди за пръскане с тези неоникотиноиди, които вредят изключително много върху здравето на пчелите. В тази връзка повече научноизследователски и развъдни програми за пчелите, за да може да бъдат по-устойчиви към тези пестициди.  Има една интересна връзка. 90-те години са разрешени, започва да се пръска с тези неоникотиноиди, които са подкатегория на пестицидите. 90-те години започва смъртността при пчелите. Има региони в ЕС, където тази смъртност стига до 80 %.  И тук да ви кажа, освен че 80 % от земеделските култури зависят от опрашването, икономическата стойност е 14,2 млрд. евро годишно от това опрашване. В САЩ за опрашване се дават 2 млрд. долара годишно, а тази поправка влезе благодарение и на българските пчелари. Тоест целта е след 2020 от следващата обща селскостопанска политика да има преки субсидии за пчеларя за тази услуга опрашване.

Водещ: Добре, всички знаем, че пчелите имат огромна роля в екосистемата, но с какво са важни и за икономиката?

Момчил Неков: С услугата, която извършват – помагат за биоразнообразието. В Европа земеделието все повече става монокултурно. В случая, за да остане биоразнообразието, е нужно пчелите да си извършват тяхната дейност и чрез тази дейност те да възпроизвеждат културите. Те поддържат природната екосистема.

Водещ:  Да поговорим малко за приетия доклад. Обобщено какво гласи, какви са проблемите в сектора? Да обясним на слушателите с какво ще се променят нещата?

Момчил Неков: Реално една от насоките е да има финансова подкрепа,  да се борим с болестите при пчелите от паразити с подобряване на видовете пчели. Освен това забрана на някои видове пестициди като неоникотиноидите, които са наистина вредни за тях. В същото време медът е третият най-фалшифициран продукт в света. Досега действащото законодателство, когато се етикетира мед, независимо дали е от ЕС или извън ЕС, се вписва мед от ЕС и извън ЕС. Моя поправка е да се пишат държавата на произход и процентното съотношение. Тъй като бях сигнализиран от пчелари, че се смесва примерно 99 % китайски медии с 1 % български мед и се представя за европейски/неевропейски. И по този начин се подвежда самият потребител. Сега целта е това да се избегне и да има и процентно съотношение на меда и произход. За да има информиран избор и за да се борим с фалшифицирането на меда. Според изследванията 20 % от пробите взети на външните граници на ЕС и от вносители не отговарят на стандартите на ЕС.

Водещ:  Вчера Европейската агенция за безопасност на храните публикува доклад, който потвърждава, че наистина някои вещества, използвани в пестицидите, убиват пчелите.

Момчил Неков:  Да, точно за тези три неоникотиноида, за които ви казах, които са наистина вредни и влияят върху тяхното здраве. Затова аз и мои колеги социалисти днес в парламента настояваме категорично за забрана пестицидите и за дерогацията. Защото в България реално се получава така, че има възможност за дерогация. Тази дерогация дава възможност в определен период да се пръска с тези неоникотиноиди. Но тук вече това зависи от държавите членки, от компетентните органи в държавите членки и ЕК, а не от Европейския парламент.

Водещ:  Докладът призовава за повече действия за защита и по-добра подкрепа на европейския пчеларски сектор, така да разбираме.

Момчил Неков:  Да. Определено във всичките насоки ние даваме отговори на проблеми, които са породени. Смятам, че днешният доклад е много важна стъпка за пчеларството в ЕС и е много добра основа за нова политика на  Европа за пчеларството.

Милослава АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код