10 март – Варненският ден на виртуоза провокатор Найджъл Кенеди


Сподели:
01 Март 2018, Четвъртък


Меломаните от цяла Североизточна България броят дните до големия концерт на цигуларя мега звезда тази събота, 10 март, в Двореца на културата и спорта. Русе, Шумен, Разград, Добрич и Силистра са само част от градовете, от които ще пристигнат във Варна феновете на най-продавания цигулар на всички времена

Обратното броене за концерта на Найджъл Кенеди във Варна започна. Почитатели и на класиката, и на джаза се вълнуват от предстоящата си среща на 10 март с цигуларя новатор, който разруши бариерите между класика, рок и джаз. „Варна е прекрасен град, запомних го с любовта на публиката и с красотата на морския бряг от първото ми идване преди 10 години. Очаквам новата среща, ще бъде яко.“ – сподели преди концерта британският музикален идол.

Този концерт ще даде официалния старт на ХV Европейски музикален фестивал Варна – най-значимото пролетно музикално събитие на фестивалния град, което с гастрола на мега звездата вдига високо летвата пред следващите го прояви от културния афиш на града. Концертът на Кенеди и целият фестивал се осъществяват с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и със съдействието на International Hotel Casino & Tower Suites, комплекс Топола Скайс, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Grand Mall, медицински център Надежда и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Радио 1 и Moreto.net.

За новата си среща с морската публика виртуозът провокатор ще дойде със свой бенд и с програма, която ще хвърли мостове между предкласиката, джаза и неговите собствени композиции. Това е най-новият музикален проект на Кенеди, с който той преди по-малко от месец имаше огромен успех в Лондон – „Bach meets Kennedy meets Gershwin“.

Бендът се състои от изключителни класически и джаз музиканти, които съпътстват Кенеди в турнетата му по цял свят. Това са виолончелистката Бeата Урбанек-Калиновска – един от най-честите сценични и студийни партньори на британския виртуоз в последните години, Ролф Бусалб, който свири на акустична 6-струнна и 12-струнна китара и Томаш Купиец – контрабас.

За радост на варненската публика в последния момент към бенда успя да се включи и един забележителен джаз музикант, който ще пристигне във Варна директно от САЩ – китаристът Хауърд Алдън. „Той може би е най-добрият от своето поколение ", пише за него Оуен Кордъл в Jazz Times. Джордж Канзлер от Newark Star Ledger казва, че е най-впечатляващият и креативен джаз китарист от новото поколение. А Чип Дефаа от New York Post отбелязва, че е "един от най-добрите млади китаристи на нашето време."

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна световна кариера. Започнал като откритие на великия Йехуди Менухин, вдъхновен от иконата Стефан Грапели и неистово отдаден на своята цигулка, той влиза в историята на съвременната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на традиционните догми стил на сценично присъствие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изказа и облеклото си, не се съобразява с правилата на аристократичния бон тон. Провокацията е в кръвта му, която кипва лесно и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от победите на любимия му футболен отбор Астън Вила.

Кенеди се радва на любовта не само на публиката по цял свят, която го посреща винаги като суперзвезда, но е и носител на многобройни престижни музикални награди, сред които наградите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а най-новият му албум „My World“ вече оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство.

Последните останали билети за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 50 до 120 лв. , само 50 от тях са на промо цена с 10 или 20 лв. отстъпка. Билети могат да се купят от касата на Двореца на културата и спорта, ФКЦ, от мрежата на Eventim в цялата страна - бензиностанции OMV, книжарници Orange, магазинитe Office 1 Superstore, Техонополис, Български пощи, както и онлайн от сайта на Eventim


В категории: Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код