Какво предлага Еврокомисията за по-зелена и чиста икономика


Сподели:
08 Март 2018, Четвъртък


Европейската комисия обяви днес стратегията си за финансова система в подкрепа на целите на Европейския съюз за опазването на природата и икономическото развитие.


За да се изпълнят целите на ЕС за опазването на околната среда до 2030 г., договорени в Париж, включително за намаление с 40% на парниковите газове, са необходими още около 180 млрд. евро годишно. Затова Европейската комисия представи план за повишаване на ролята на финансирането за добре работеща икономика, се казва в съобщението.


Какъв е планът

Преди година Еврокомисията назначи експертна група, която да изготви препоръки в подкрепа на прехода към нисковъглеродна икономика. На основата на доклада на тази група Брюксел предлага да се въведе единно европейско разбиране за понятието "устойчиво" и да се посочат областите, в които "устойчивите" инвестиции могат да имат най-голямо въздействие.


Комисията предлага да се създадат етикети на ЕС за екологосъобразни финансови продукти. Така лесно ще се разбира дали дадена инвестиция отговаря на изискванията за "зелена или нисковъглеродна икономика".


Предлага се изясняване на задължението на онези, които управляват имущество, и на институционалните инвеститори да вземат устойчивото развитие предвид в рамките на инвестиционния процес.


Друг момент в плана е да се въведе изискване застрахователните дружества и инвестиционните посредници да обсъждат с клиентите си техните предпочитания за "устойчиво развитие".

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код